Internațional

Americanii au descoperit in Afganistan noul El Dorado

Ziarul de Vrancea
15 iun 2010 784 vizualizări
O posibila explicatie pentru razboiul din Afganistan: armata americana a descoperit rezerve minerale de 1.000 miliarde dolari n sint vaste depozite de cupru, litiu, fier, aur si cobalt, care pot face din aceasta tara unul dintre cei mai mari exportatori mondiali

Daca pentru majoritatea analistilor politici este greu de inteles incapatinarea cu care americanii insista sa ramina in Afganistan, cheltuind sute de miliarde de dolari, The New York Times ofera un posibil raspuns. Iar acest motiv nu se refera la democratizarea tarii, prinderea lui Osama ben Laden si alungarea talibanilor, ci la rezerve uluitoare de materii prime. SUA au descoperit depozite minerale importante valoarea lor fiind estimata la 1.000 de miliarde de dolari. Depozitele "nestiute" pina acum contin zacaminte mari de cupru, fier, cobalt, aur, dar si o cantitate extrem de importanta de litiu, resursa strategica in industria moderna. Rezervele de litiu sint mai mari decit cele detinute de Bolivia, tara considerata in prezent primul exportator mondial. Litiul este un element chimic esential pentru industria electronica, fiind folosit in domenii extrem de largi, de la baterii de telefoane mobile pina la laptopuri si masini electrice. Potrivit ziaristilor americani, intr-o nota interna a Pentagonului se arata ca Afganistanul ar putea deveni "Arabia Saudita a litiului", o materie prima importanta pentru fabricarea bateriilor calculatoarelor portabile si a dispozitivelor de tip BlackBerry. Rezervele de minerale au fost descoperite de echipa formata din geologi americani si oficiali ai Pentagonului. Guvernul afgan si presedintele Hamid Karzai au fost instiintati recent despre acest lucru, sustin oficialii americani. Valoarea resurselor recent descoperite o eclipseaza pe cea a economiei Afganistanului, afectata de razboi, care se bazeaza in mare parte pe producerea de opiu si traficul de narcotice, dar si pe sprijinul acordat de Statele Unite si de alte tari industrializate. Depozitele de minerale sint raspindite pe teritoriul tarii, inclusiv in regiunile sudice si estice de la granita cu Pakistanul unde fortele americane au dus lupte intense impotriva insurgentei talibanilor.


Zacamintele au fost descoperite de rusi in anii "â„¢80


Se pare ca primele estimari au fost facute de expertii Uniunii Sovietice in anii "â„¢80, atunci cind s-au facut si primele harti geologice ale zonei. Conform The New York Times, aceste harti au fost protejate de niste geologi afgani, care le-au pus inapoi in arhive in 2001, dupa ce Afganistanul a fost ocupat de SUA. Hattile au fost gasite in 2004 de expertii geologi din Statele Unite, dar se pare ca tot le-a trebuit aproape sase ani sa si anunte descoperirea. O posibila explicatie a intirzierii anuntului este ca, in afara de geologi, nimeni nu s-a uitat pe aceste hatti, iar geologii nu s-au gindit dincolo de datele tehnice, adica la profit. Situatia se schimba in 2009, cind Pentagonul afla de aceste date si preia in mare operatiunile din jurul exploatarii. Desi este vorba de o descoperire recenta, se pare ca oficialii americani au citeva planuri gata facute si au reactionat prompt la anuntul estimarilor. Descoperirea vine intr-un moment in care luptele sint departe de a se incheia, guvernul local este din ce in ce mai contestat, iar coruptia este din ce in ce mai accentuata.


China intra pe fir


Se pare ca aceasta "noua" descoperire nu este chiar atit de surprinzatoare, avind in vedere ca fostul Ministru al Minelor din Afganistan a fost inlocuit din functie dupa ce a fost acuzat ca a luat mita in valoare de 30 de milioane de dolari pentru a da permis de exploatare Chinei in vederea extragerii cuprului. Oficialii americani se asteapta la o concurenta acerba din partea Chinei in a pune mina pe resursele strategice. Dupa ce au obtinut deja dreptul de a exploata cuprul intr-o regiune, din declaratiile oficialilor americani reiese ca chinezii vor vrea si mai mult. Insa americanii au un avantaj in acest moment. Pe linga faptul ca armata lor controleaza o parte semnificativa a tarii, avind in vedere ca echipa Pentagonului a inceput deja sa "ajute" oficialii afgani, se pare ca s-au facut contracte cu firme internationale de consultanta care pregatesc terenul pentru companiile multinationale si pentru potentialii investitori in zonele in care s-au descoperit zacamintele.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.