Internațional

Presupus agent al Mossad, retinut in Polonia, revendicat de Germania

Ziarul de Vrancea
14 iun 2010 590 vizualizări
Acesta este banuit de implicare in asasinarea unui lider Hamas n autoritatile de la Berlin il suspecteaza de falsificarea unui pasaport n doi ministri israelieni au pledat pentru trimiterea sa in Israel

Autoritatile din Polonia au arestat un presupus agent Mossad, despre care se crede ca a fost implicat in asasinarea unui comandant Hamas intr-un hotel de lux din Dubai. Uri Brodsky a fost retinut la cererea autoritatilor de la Berlin. "El a fost arestat in Varsovia, fiind suspectat ca a fost implicat in obtinerea ilegala a unui pasaport german", a declarat un procuror de la Berlin, confirmind informatii prezentate de "Der Spiegel". "Decizia de a-l transfera autoritatilor germane apartine polonezilor", a continuat procurorul.

Potrivit informatiilor oferite de "Der Spiegel", suspectul se numeste Uri Brodsky. El a fost arestat la inceputul lunii, la aterizarea pe aeroportul din Varsovia, fiind suspectat ca a ajutat un membru al "echipei mortii" sa obtina un pasaport german, in iunie 2009.


Temeri in Israel


Doi ministri israelieni au cerut ieri Poloniei sa-l trimita direct in Israel pe Brodsky. "Israelul trebuie sa se opuna extradarii oricarui cetatean israelian catre o tara terta si sa faca totul pentru a-l readuce in tara", a declarat ministrul Transporturilor, Israel Katz, colaborator apropiat al premierului Benjamin Netanyahu. Ministrul Turismului, Stas Miseznikov, a afirmat, la rindul sau, ca "Polonia trebuie sa anunte Germania ca israelianul va fi repatriat si ca, daca exista plingeri impotriva sa, Israelul dispune de un sistem judiciar care si-a dovedit credibilitatea". "Trebuie sa va reamintesc faptul ca Polonia nu face parte din Germania si ca actioneaza total independent. Polonia este un mare prieten al Israelului, ca si Germania. Trebuie sa putem rezolva aceasta problema", a adaugat Miseznikov, membru al partidului ultranationalist Israel Beitenou.


Povestea unui asasinat cu 26 de atacatori


In februarie, seful politiei din Dubai, gen. Dhahi Khalfan Tamim, a declarat ca o "echipa a mortii" formata din mai multe persoane, care detineau pasapoarte europene, s-a aflat in spatele asasinarii unui important lider al Hamas. Mahmoud al-Mabhouh a fost gasit mort, in ianuarie, in camera sa dintr-un hotel de lux din Dubai. Potrivit informatiilor oferite de Tamim, cel putin 26 de persoane (care detineau pasapoarte britanice, irlandeze, australiene, franceze si germane) au participat la operatiunea impotriva liderului Hamas. Documentele folosite par sa fi fost false sau obtinute ilegal.

Israelul a refuzat sa confirme sau sa nege implicarea in asasinat. Seful politiei din Dubai a declarat insa ca este 99% convins ca serviciul israelian de informatii Mossad s-a aflat in spatele asasinarii lui Mahmoud al-Mabhouh. Potrivit presei din Israel, toate operatiunile de acest gen realizate de Mossad trebuie sa primeasca aprobarea finala de la premierul israelian. Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a respins atunci acuzatiile, sustinind ca intregul scandal seamana mai degraba cu scenariul unui film "James Bond".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.