Internațional

Belgia, o tara fara guvern, va prelua presedintia UE

Ziarul de Vrancea
11 iun 2010 715 vizualizări
Fara guvern si profund divizata, Belgia va prelua la 1 iulie presedintia UE, cuprinsa de o criza economica si financiara grava, dar aceasta perspectiva ingrijoratoare este privita cu seninatate de liderii europeni, comenteaza Le Monde

In urma alegerilor legislative de duminica, partidele vor avea la dispozitie cel putin pina in septembrie sa formeze un nou guvern de coalitie, mai ales daca, asa cum preconizeaza sondajele, separatistii complica datele cistigind scrutinul in Flandra. In consecinta, Belgia va prelua presedintia UE cu actuala echipa. Comisia Europeana spune ca are incredere ca "Belgia va avea o presedintie eficienta", a asigurat purtatoarea de cuvint Pia Ahrenkild Hansen. Aspectele practice ale presedintiei europene belgiene au fost deja decise. "Multe partide au contribuit la elaborarea programului si pare putin probabil ca acesta sa fie modificat de o noua coalitie", a asigurat secretarul de stat pentru afaceri europene din Belgia, Olivier Chastel. Una dintre sansele Belgiei si UE este ca nimeni din regat - una dintre tarile fondatoare ale UE - nu pune sub semnul intrebarii atasamentul fata de institutiile europene. "Chiar daca nu va exista un guvern la 1 iulie, nu trebuie sa existe intrebari despre capacitatea belgienilor" in a-si asuma responsabilitatile, a declarat premierul Yves Leterme. De la intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, tara care va prelua presedintia UE asigura mai degraba un rol de copilot, decit de sef de orchestra pentru afaceri europene. Iar acest rol le convine belgienilor. Presedintele permanent al UE, un alt belgian, Herman Van Rompuy, va avea de beneficiat, afirmindu-se in rolul sau.

Instabilitatea din Belgia "nu este un semnal bun, intr-un moment in care avem de gestionat criza financiara, dificultatile bugetare, lupta impotriva schimbarii climatice. Atitea teme in care Uniunea are nevoie de leadership", a spus eurodeputatul german Jo Leinen. In trecut, si alte state au condus UE in perioada de instabilitate interna. Cel mai recent exemplu este cel din primul semestru al lui 2009, cind guvernul ceh a cazut in plina presedintie UE. A fost un haos, dar Uniunea a supravietuit acestui episod, inclusiv provocarilor lansate de euroscepticul presedinte ceh Vaclav Kaus. Totusi, criza din Belgia este urmarita cu atentie in Europa, pentru ca aceasta tara concentreaza institutiile Uniunii.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.