Internațional

Statura influenteaza, si ea, maladiile cardiace?

Ziarul de Vrancea
10 iun 2010 572 vizualizări
Persoanele scunde se confrunta cu un risc mai mare de declansare a maladiilor cardiace, sustin cercetatorii finlandezi n ei adauga insa ca asta nu trebuie sa sune ca o condamnare, pentru ca se poate actiona preventiv asupra altor factori precum greutatea sau stilul de viata

Persoanele scunde se confrunta cu un risc de 1,5 ori mai mare de a dezvolta o maladie cardiaca si de a muri prematur din cauza acesteia, comparativ cu persoanele inalte, potrivit unei analize a mai multor studii efectuate pe un esantion de trei milioane de indivizi. Femeile care masoara in inaltime mai putin de 1,53 metri si barbatii cu o inaltime sub 1,65 metri prezinta un risc mai mare de a dezvolta maladii cardiovasculare comparativ cu femeile cu o inaltime de peste 1,66 metri si barbatii mai inalti de 1,73 metri, potrivit unui studiu publicat in European Heart Journal.

Aceste rezultate sugereaza ca statura scunda ar trebui adaugata pe lista factorilor de risc cardiac, alaturi de obezitate si nivel ridicat al colesterolului, au declarat cercetatorii din Finlanda, de la Universitatea din Tampere. Aceasta asociere dintre inaltime si problemele cardiace a fost examinata in cadrul a numeroase studii pe plan mondial in ultimii 60 de ani, insa rezultatele au fost contradictorii.

Pentru a sesiza mai usor eventualele diferente, cercetatorii finlandezi au comparat extremele - grupul persoanelor cele mai inalte cu cel al persoanelor cele mai scunde -, concentrindu-se asupra a 52 de studii, efectuate pe trei milioane de persoane. "Rezultatul este fara echivoc: o inaltime mica este asociata cu un risc crescut de maladie coronariana (angina pectorala, infarct)", a declarat Jaakko Tuomilehto, de la Universitatea din Helsinki.

Totusi, cercetatorii nu au reusit sa explice aceasta legatura. Cu toate acestea, persoanele scunde nu ar trebui sa se ingrijoreze. înaltimea constituie doar unul dintre factorii de risc coronarieni. Daca nu se poate actiona asupra inaltimii, este perfect posibil sa poata fi controlata greutatea corporala si stilul de viata (fumat, consum de alcool si practicarea exercitiilor fizice). în plus, a fi inalt nu reprezinta o protectie in sine in ceea ce priveste infarctul, au precizat cercetatorii finlandezi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.