Internațional

Iranul si Turcia incing competitia pentru suprematia in O.Mijlociu

Ziarul de Vrancea
8 iun 2010 574 vizualizări
Criza generata de atacul israelian asupra unui convoi de nave umanitar in largul Fisiei Gaza a condus la o recunoastere a Turciei ca actor major in regiune, situatie ce a ingrijorat Iranul, care isi vede amenintata pozitia de principal sustinator al cauzei palestiniene, comenteaza agentia de analiza americana STRATFOR.

Trimiterea de nave iraniene in Marea Mediterana, anuntata ca o posibilitate, duminica, de un reprezentant al Ghidului suprem iranian in cadrul Gardienilor Revolutiei, ar fi o decizie fara precedent deoarece acestea ar putea fi contracarate cu usurinta de fortele navale israeliene, subliniaza STRATFOR, considerind improbabila materializarea acestei amentari. Deturnarea presiunilor internationale de la programul nuclear iranian la blocada israeliana asupra Fisiei Gaza, ca urmare a raidului de la 31 mai impotriva flotilei turce, a fost o "usurare" pentru Teheran. Prin faptul ca a permis flotilei sa se indrepte spre Fisia Gaza, dar mai ales pentru condamnarea virulenta a raidului israelian, Guvernul turc a surclasat, pentru moment, Iranul ca principal sustinator al palestinienilor, explica STRATFOR. De asemenea, potrivit agentiei americane, obiectivul Turciei pare a fi acela de a se distanta de problema palestiniana. Din punct de vedere al politicii regionale, implicarea sa in incidentul privind flotila a fost binevenita, dar la Ankara subiectul divergentelor nu este reprezentat de blocada asupra Fisiei Gaza, ci de faptul ca au fost ucisi cetateni turci. In schimb, se pare ca in spatele usilor inchise ar fi existat o cooperare prudenta intre turci si israelieni in privinta examinarii navelor, inainte de a se indrepta spre Fisia Gaza.


Ankara a surclasat credibilitatea Teheranului in lumea musulmana


In vreme ce Turcia nu ar fi avut nici o intentie sa devina sustinatorul palestinienilor, recunoasterea pe care a primit-o din partea altor tari din regiune reprezinta un semnal de alarma pentru Iran. Teheranul s-a folosit de sprijinul acordat gruparilor care se opun Israelului, Hamas si Hezbollah, ca o modalitate de a-si legitimiza ascensiunea ca putere siita intr-o regiune predominant sunnita. Posibila escortare militara a convoaielor cu ajutoare, care este putin probabil sa se materializeze, este tentativa Iranului de a-si reafirma pozitia in calitate de sustinator al cauzei palestiniene. In acest sens, Turcia este interesata sa mentina criza la stadiul actual. Ankara a acumulat credibilitate in lumea musulmana deoarece a sprijinit flotila si pentru distantarea sa fata de aliatul sau, Israel. Intensificarea tensiunilor prin decizia Iranului de a trimite nave de razboi sau prin sprijinirea altor aliati din regiunea precum Hamas sau Hezbollah, ar reindrepta atentia asupra rolului Iranului de principal adversar al Israelului, fapt ce ar periclita pozitia Turciei. In cele din urma, aceasta competitie se desfasoara intre doua puteri emergente care folosesc situatia actuala pentru a-si atinge propriile scopuri. Turcia cauta recunoastere ca putere regionala dominanta in Orientul Mijlociu, iar aceasta situatie i-a servit foarte bine in acest scop. Iranul stie ca Turcia are mai multe resurse si avantaje geopolitice pentru a fi un adevarat hegemon regional. Totusi, Iranul ar putea sa aleaga sa isi exercite puterea prin Hamas si mai ales prin Hezbollah ca o modalitate de a exacerba criza in propriul interes dincolo de care Ankara ar putea alege sa il lase sa o rezolve, cel putin pentru moment, conchide STRATFOR.


Israelul le interzice militarilor sai sa mai mearga in Turcia


Militarii israelieni au primit, duminica, ordinul de a nu se mai deplasa in Turcia, in cadrul misiunilor militare sau din motive "private", a anuntat biroul de lupta impotriva terorismului, un organism aflat in subordinea biroului premierului. Aceasta masura a fost luata din cauza amenintarilor la adresa israelienilor, in urma asaltului lansat la 31 mai de un commando israelian in apele internationale, impotriva unei flotile, din care facea parte si o nava turceasca, ce transporta militanti propalestinieni si ajutoare catre Fisia Gaza. Noua cetateni turci au fost ucisi in aceasta operatiune, care a declansat manifestatii de protest in Turcia si a condus la rechemarea ambasadorului turc de la Tel Aviv.

Interdictia vizeaza mai ales rezervistii, care obisnuiesc sa isi petreaca vacantele in Turcia, una dintre destinatiile favorite ale israelienilor in ultimii ani. In 2009, 311.500 de turisti israelieni au vizitat Turcia, in special statiunile balneare de la Marea Egee.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.