Internațional

Comertul cu opiu provoaca un boom imobiliar in capitala afgana

Ziarul de Vrancea
7 iun 2010 657 vizualizări
Vile luxoase rasar ca ciupecile dupa ploaie intr-un cartier rezidential n cladirile sint închiriate cu zeci de mii de euro lunar

Comertul cu opiu si coruptia din Afganistan au favorizat construirea in cartierul de lux Sherpur din Kabul a unor adevarate palate, inchiriate contra unor sume de zeci de mii de euro pe luna si care contrasteaza cu locuintele traditionale afgane, comenteaza Washington Post in editia online.

în apropierea cartierului apreciat de fosti lideri militari afgani sau oficiali guvernamentali, o cladire din granit roz si marmura, cu 11 dormitoare, dotate cu cabine de dus cu masaj, o fintina pe acoperis si, la subsol, cu un club de noapte cu tema asiatica, este inchiriata la un pret de 12.000 de dolari pe luna. Acesta este un pret relativ mic in cartierul care ar putea fi considerat o versiune afgana a Beverly Hills, comenteaza ziarul.

Desi in Afganistan se poarta un razboi, vilele "colorate in culori de carnaval", cu uriase sisteme de iluminat exterioare, piscine interioare incalzite si suprafete de sticla, abunda alaturi de craterele din strazi formate de exploziile bombelor.

"Cladirile grandioase, numite aici ironic narco-tectura, au devenit cel mai evident simbol al coruptiei din Afganistan, printre cele mai grave la nivel mondial si alimentata atit de un influx enorm de dolari americani, cit si de comertul cu opiu. Ele au dus la o explozie a numarului de cladiri construite in acest oras si in altele din Afganistan", intr-o economie distorsionata de discrepantele intre saraci si bogati, potrivit Washington Post.

Potrivit unor analisti, opulentele cladiri sint si semnul unei eroziuni culturale, din cauza ca elementele lor de design sint importate din Pakistan, cu influente arabe sau chiar cu influente cu totul straine. Pe de alta parte, locuintele traditionale afgane sint joase si construite din caramida, cu putine ornamente de exterior si avind curti interioare.

Aceste cladiri sint foarte frumoase, desi sint "detinute de traficanti de droguri", a declarat Mohammed Gul, in virsta de 80 de ani, a carui casa se afla in apropiere de cladirile luxoase din Sherpur. Autoritatile orasului l-au avertizat ca in curind si-a putea pierde bucata de teren in favoarea dezvoltatorilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.