Internațional

Israelienii au pus mina si pe ultimele ajutoare pentru palestinieni

Ziarul de Vrancea
7 iun 2010 551 vizualizări
ei au evitat astfel spargerea blocadei impuse Fisiei Gaza de catre ultimul vas din flotila internationala n de asta data, interceptarea a fost pasnica, insa tensiunile in Orientul Mijlociu continua sa creasca

Ultimul vapor din flotila internationala care transporta ajutoare pentru locuitorii Fisiei Gaza, aflati sub blocada, a fost interceptat si el de fortele israeliene, de data aceasta nemaiinregistrindu-se victime. Simbata dimineata, comandourile au urcat la bord si au indreptat vasul spre portul Ashdod. Aici, incarcatura a fost preluata de catre israelieni, pasagerii si echipajul - 5 irlandezi, un cubanez si 6 malaezieni - fiind deportati. Malaezienii se aflau deja ieri dimineata in Iordania, dupa ce au fost expulzati de Israel.


Papa indeamna la eliminarea tensiunilor pina nu degenereaza in "tragedii mari"


Pe scena internationala, reactiile au continuat sa apara. Papa Benedict al XVI-lea a lansat ieri, in Cipru, un apel pentru pace in Orientul Mijlociu, indemnind comunitatea internationala la un "efort urgent si comun pentru eliminarea tensiunilor" din regiune pentru ca ele sa nu degenereze in "tragedii mari". "Reiterez apelul in favoarea unui efort international, urgent si comun, pentru eliminarea actualelor tensiuni din Orientul Mijlociu, mai ales din Tara Sfinta, inainte ca asemenea conflicte sa duca la tragedii mai mari\', a spus Benedict la XVI-lea cu ocazia unei slujbe oficiate intr-un centru sportiv din Nicosia.

Papa a precizat, de asemenea, ca "se roaga" pentru ca lucrarile sinodului privind Orientul Mijlociu, prevazut pentru octombrie la Vatican, sa concentreze atentia comunitatii internationale asupra situatiei crestinilor din aceasta zona care sufera din cauza credintei lor, "pentru gasirea de solutii juste si durabile pentru conflictele care provoaca atitea suferinte".


Urmatorul transport va fi condus de premierul turc, scrie un cotidian libanez


Papa si-a incheiat vizita in Cipru, pe fondul tensiunii tot mai mari din regiune ca urmare a atacului israelian din urma cu o saptamina impotriva flotilei umanitare pro-palestiniene, care s-a soldat cu noua morti. Astfel, cotidianul libanez Al-Mustaqbal citeaza surse "de incredere" din Turcia care afirma ca premierul Recep Tayyip Erdogan ar intentiona sa "sparga" blocada instituita de Israel, mergind personal cu vaporul in Fisia Gaza. Ziarul scrie ca premierul turc ar intentiona, de asemenea, sa trimita nave de razboi pentru a insoti vapoarele activistilor ce incearca sa ajunga in Gaza.

Turcia a condamnat deja in termeni duri operatiunea militara israeliana de lunea trecuta, mai ales ca opt dintre cei ucisi erau cetateni turci. Al noualea avea si cetatenie americana. Premierul Erdogan a acuzat Israelul de "terorism de stat". "Aceasta actiune, total impotriva principiilor dreptului international, este un inuman terorism de stat. Sa nu se gindeasca nimeni ca vom ramine tacuti in fata acestor fapte", a afirmat Erdogan imediat dupa raidul israelian. Ambasadorul turc la Tel Aviv a fost rechemat in tara, presedintele turc Abdullah Gul afirmind ca relatiile Turciei cu Israelul "nu vor mai fi niciodata aceleasi". "Israelul a comis una dintre cele mai grave erori din istoria sa", a spus el, subliniind ca "Turcia nu va ierta niciodata" aceasta agresiune.

Legaturile dintre Turcia si Israel, parteneri militari de peste 15 ani, se racisera semnificativ dupa operatiunile israeliene in Fisia Gaza, de la sfirsitul anului 2008, criticate virulent de liderii turci.


Transmiterea pe Internet a raidului a fost oprita cu un glont


Israelul a afirmat insa ca soldatii sai au actionat in legitima aparare, dupa ce au fost atacati de protestatari agresivi, si difuzeaza de atunci numeroase imagini pentru a-si sustine versiunea. Un ziar din Turcia a publicat imagini cu militari israelieni insingerati si imobilizati de pasagerii navei luate cu asalt pe 31 mai.

O marturie socanta vine din partea unui militant grec, care se afla la bordul feribotului turc Mavi Marmara - luat cu asalt lunea trecuta. El a acuzat fortele israeliene ca au ucis unul dintre turcii de pe nava pentru ca acesta asigura difuzarea pe Internet a imaginilor cu raidul. "Pina la jumatate de ora dupa atac si in pofida razboiului electronic, Mavi Marmara continua sa trimita imagini pe Internet gratie unui sistem ultramodern pe care il administra un voluntar turc. Ulterior, l-am vazut mort, cu un glont in frunte", a afirmat Dimitris Plionis pentru cotidianul de stinga Eleftherotypia.

"Israelienii au avut ca prioritate sa puna capat difuzarii imaginilor. Pe vapor, turcii au instalat poate 100 de camere care transmiteau fara intrerupere imagini. Sistemul a cazut cind administratorul lui a fost asasinat", a adaugat mecanicul, unul dintre cei doi greci aflati la bordul feribotului turc. Dupa ce au preluat controlul asupra navei, comandourile israeliene "au lovit multi jurnalisti (...) si au spart toate camerele, calculatoarele si telefoanele", a adaugat el.

Mai multi dintre cei 37 de activisti greci care participau la operatiunea propalestiniana au denuntat relele tratamente la care au fost supusi in timpul asaltului si detentiei lor in Israel. De altfel, si ultimului vas cu ajutoare interceptat simbata de israelieni i-au fost taiate comunicatiile.


Marea Britanie prefera sa trimita ajutoare Fisiei Gaza altfel decit pe mare


Marea Britanie a anuntat ca va acorda o donatie de 19 milioane de lire sterline (23 de milioane de euro) refugiatilor din Fisia Gaza si a reiterat apelurile adresate Israelului de a ridica blocada. "Situatia din Gaza nu este nici acceptabila, nici viabila", a declarat ministrul pentru Dezvoltare Internationala, Andrew Mitchell, precizind ca donatia va contribui la finantarea scolilor si a serviciilor spitalicesti. Aceasta suma de 19 milioane de lire sterline se inscrie in cadrul unui plan de ajutor de 100 de milioane, esalonat pe cinci ani, care a fost semnat cu agentia ONU pentru refugiatii palestinieni (UNWRA) in 2006. Aproximativ 70 la suta dintre locuitorii Fisiei Gaza depind de ajutorul UNWRA in domeniul educatiei, de ingrijirile medicale precum si de serviciile de baza, a declarat oficialul britanic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.