Internațional

Ultima tentativa de spargere a blocadei din jurul Fisiei Gaza

Ziarul de Vrancea
5 iun 2010 567 vizualizări
O nava irlandeza cu ajutoare pentru palestinieni era asteptata sa ajunga in largul Fisiei n israelienii au cerut echipajului sa ancoreze intr-un port din Israel, pentru verificarea incarcaturii, insa pasagerii au respins cererea

Rachel Corrie, o nava la bordul careia se afla 15 persoane de nationalitate irlandeza si malaieziana, printre care o laureata al premiului Nobel pentru Pace (Maired Maguire) si un fost oficial al ONU, se afla vineri seara in fata unei a doua tentative de a sparge blocada instituita de Israel Fisiei Gaza, dupa ce flotila internationala propalestiniana din care facea parte fusese luni scena unor confruntari singeroase soldate cu noua morti si zeci de raniti.

De altfel, Ministerul israelian de Externe a cerut in cursul zilei de vineri navei irlandeze sa se indrepte direct spre portul Ashdod, explicind ca nu doreste confruntari. "Israelul nu are nici un interes sa aiba loc o confruntare" cu activistii de la bordul navei Rachel Corrie, a comunicat diplomatia israeliana. "Nu intentionam sa preluam controlul asupra navei. Daca va veni direct in portul Ashdod, vom evita urcarea la bordul navei. Israelul este pregatit sa primeasca nava si sa descarce incarcatura. Dupa ce incarcatura va fi verificata pentru a ne asigura ca nu exista arme, vom transfera toate bunurile in Fisia Gaza", adauga oficialul israelian.

Un membru al echipajului declarase, pentru CNN, ca nava nu se va opri din drum decit daca va fi obligata. "Nu ne-am oprit si nu avem nici o intentie sa oprim. Ne vom opri doar cind israelienii ne vor forta sa facem asta", a spus fostul adjunct al secretarului general al ONU, Denis Halliday.


Camere video pentru preintimpinarea unor noi confruntari


La rindul sau, laureata premiului Nobel pentru Pace a considerat acceptabila eventualitatea controlarii navei de catre ONU sau un organism independent pentru a se vedea ca nu transporta nici un material periculos. "Dar nu sintem dispusi sa autorizam Israelul sa faca acest lucru. încarcatura noastra a fost inspectata de responsabilii guvernului irlandez, de responsabilii sindicali la Dundalk (un port din Irlanda de Nord) si de cei ai partidului ecologist", a precizat Mairead Maguire, in virsta de 66 de ani.

Nava irlandeza MV Rachel Corrie si-a intirziat calatoria spre Fisia Gaza pentru a-si instala tehnologie video si de transmisie prin satelit, cu scopul de a inregistra tot ce se intimpla pe nava, in orice moment, declara in replica un activist al miscarii Free Gaza, citat de CNN. MV Rachel Corrie, care poarta numele unei activiste americane ucise in Gaza in 2003, urma sa ajunga vineri seara sau simbata dimineata in largul coastelor Fisiei Gaza.

Adam Shapiro, membru al miscarii Free Gaza, a declarat ca instalarea de tehnologie suplimentara la bordul navei reprezinta doar o masura de securitate. Shapiro a afirmat ca Israelul si-a exprimat clar intentia de a intercepta nava si a adaugat ca spera ca tehnologia de inregistrare de pe nava va determina schimbarea comportamentului militarilor israelieni care urca la bordul navei.


Grecii si turcii reactioneaza


Grecia a anuntat vineri ca va ancheta acuzatiile de brutalitate impotriva cetatenilor sai care se aflau la bordul navelor atacate de fortele israeliene in timp ce se indreptau spre Gaza. "Grecii afirma ca au fost rau tratati. Celula noastra de criza va contacta toti cetatenii nostri care se aflau la bord pentru a ancheta aceste acuzatii", a afirmat purtatorul de cuvint al Ministerului grec de Externe, Grigoris Delavekouras. "Comunitatea internationala vrea o ancheta aprofundata" asupra circumstantelor asaltului israelian impotriva convoiului, soldat cu noua morti, a precizat el.

De asemenea, Turcia isi va reduce legaturile economice si din industria de aparare cu Israelul, dar cooperarea bilaterala nu va fi suspendata in intregime, a declarat vicepremierul turc, Bulent Arinc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.