Internațional

Ucraina ar putea stringe surubul fata de diaspora romana

Ziarul de Vrancea
4 iun 2010 577 vizualizări
Statul roman duce o politica agresiva fata de interesele nationale ale Ucrainei - aceasta este concluzia la care au ajuns mai multi experti ucraineni in cadrul mesei rotunde desfasurate miercuri la Kiev pe tema "Politica externa a Romaniei: provocari actuale si amenintari la adresa securitatii Ucrainei", transmit agentiile de presa Ukrainski Novini si Podrobnosti

Moderatorul dezbaterii desfasurate in sala de conferinte a agentiei de presa Ukrainski Novini, expertul Konstantin Bondarenko, a pretins din capul locului ca, in Romania si Republica Moldova au venit la putere regimuri nationaliste, orientate agresiv fata de statele vecine in problema reinstalarii frontierei istorice romane. El a subliniat ca, in ajun, in Republica Moldova, o comisie prezidentiala privind evaluarea regimului totalitar comunist a propus, pe de o parte, condamnarea trecutului totalitar, pe de alta, interzicerea utilizarii cuvintului "comunism" in denumirile partidelor politice, precum si a simbolurilor comuniste. Bondarenko nu a exclus continuarea procesului de "romanizare" a Republicii Moldova si faptul ca guvernul de la Chisinau ar putea sa promoveze linia Bucurestiului in relatia cu Kievul. Evocind "precedentul delimitarii granitei in zona Insulei Serpilor prin intermediul instantei de la Haga", politologul citat pretinde ca, in prezent, pe acelasi calapod a inceput disputa in jurul micii insulite Maican de pe Dunare. La rindul sau, directorul Centrului de studii pentru societatea civila din Kiev, Vitali Kulik, a declarat ca, din 2001, Romania duce o politica agresiva in raport cu Ucraina. "Insa in ultimii cinci ani, Ministerul ucrainean de Externe a promovat ideologia "euroidiotismului", percepind Romania ca pe un avocat al intereselor Ucrainei in UE, din care aceasta face parte", a apreciat Kulik, definind "euroidiotismul" ca pe "predarea intereselor nationale de dragul perspectivei inchipuite de aderare la UE". Si el a subliniat ca "problema apararii insulei Maican este extrem de importanta din punct de vedere politic pentru statul ucrainean".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.