Internațional

Spalare de bani la Vatican?

Ziarul de Vrancea
2 iun 2010 485 vizualizări
Justitia italiana suspecteaza Institutul pentru Opere Religioase (IOR), banca Vaticanului, de implicare in operatiuni de spalare de bani, iar Parchetul din Roma a demarat o ancheta

Institutul pentru Opere Religioase, care administreaza conturile ordinelor religioase si ale asociatiilor catolice, este o structura ce beneficiaza de extrateritorialitatea acordata statului pontifical, prin urmare nu este obligat sa respecte normele financiare aflate in vigoare pentru institutiile italiene. Potrivit La Repubblica, zece banci italiene, printre care si cele mai mari, cum sint Intesa San Paolo si Unicredit, se afla de asemenea in vizorul magistratilor. Justitia a descoperit ca banca Vaticanului administra conturi pe linga institutiile italiene fara un nume de titular, identificate doar cu sigla IOR. Intr-unul din aceste conturi, descoperit in 2004, "aproximativ 180 de milioane de euro au tranzitat in doi ani", scrie La Repubblica. "Ipoteza anchetatorilor este ca mai multi subiecti cu resedinta fiscala in Italia utilizeaza IOR ca «paravan» pentru a ascunde diferite delicte, cum ar fi frauda sau evaziunea fiscala", precizeaza cotidianul. In urma cu mai putin de un an, presedinte IOR a fost numit Ettore Gotti Tedeschi, reprezentant in Italia al grupului spaniol Santander, inlocuindu-l pe Angelo Caloia. Acesta din urma devenise celebru prin fraza sa: "Daca banii sint excrementele diavolului, noi, crestinii, trebuie sa reusim sa ii transformam intr-un ingrasamint bun". Institutul a ajuns pe prima pagina a ziarelor prin falimentul, in 1981, al bancii private Banco Ambrosiano, al carui principal actionar era IOR. Banco Ambrosiano lasase un deficit de 1,4 miliarde de dolari in casieriile sale si de 250 milioane de dolari in casieriile IOR, condus in acea perioada de arhiepiscopul american Paul Marcinkus, care a murit in februarie 2006. IOR este de atunci subordonat unei Comisii cardinale de vigilenta, grup de cinci cardinali numiti de Papa. In prezent, din comisie face parte si al doilea in ierarhia actuala a Vaticanului, cardinalul secretar de stat Tarcisio Bertone, precum si predecesorul sau, Angelo Sodano.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.