Internațional

Romanul care a facut avere la Moscova sprijinit de KGB

Ziarul de Vrancea
2 iun 2010 2032 vizualizări
Sa cauti oameni de afaceri romani in Rusia pare un efort similar cu cel de a incerca sa storci apa din piatra seaca. Nimeni nu a auzit de ei. Si totusi aici prospera romanul care, la sfirsitul anilor "80, a instalat prima antena satelit din Moscova.

Iuliu Cezar Murarescu a fost trimis in Capitala Rusiei in 1986, drept reprezentant al Ministerului Telecomunicatiilor de la Bucuresti in Organizatia Internationala de Comunicatii Spatiale Intersputnik, potrivit Agerpres. S-a remarcat atunci cind si-a fixat la balconul apartamentului in care locuia prima antena satelit, pe baza unui receptor facut chiar de mina sa. Toata constructia masura 60 de centimetri, in conditiile in care si antenele KGB-ului depaseau 3 metri. Asa ca serviciul rusesc s-a sesizat imediat - inteligenta trebuia exploatata. Diplomatului roman i-au fost create toate conditiile sa fabrice antene satelit in serie, ceea ce a si facut pina in 1993. "Era pe vremea lui Gorbaciov si unul dintre tovarasii din KGB a cumparat o uzina de stat, spunindu-mi sa construiesc acest tip de antene in serie. Asa am ramas aici. Prima antena am pus-o pe Ambasada Romaniei la Moscova. Am facut-o cadou. De altfel, era singurul lucru pe care il puteam face la vremea aceea. Tot atunci lucram in paralel: noaptea la uzina, iar ziua indeplineam misiunea pentru care ma trimisese statul. Asa am dus-o inca un an de zile si cind nu am mai putut sa fac fata, pentru ca productia de serie imi acapara tot timpul, am renuntat la functia la stat", relateaza Cezar Murarescu, de 62 de ani. El se lauda cu experienta de a fi vindut antene satelit in intreaga lume din 1989 pina 1993, lucrind la prima uzina particulara de antene de satelit din fosta URSS. Dezavantajul productiei manufacturiere era insa costul de productie ridicat, care se rasfringea asupra preturilor, si ele mari.


Concurenta chinezeasca


"In 1993, antenele noastre costau 2000 de dolari, dar au inceput sa apara produsele chinezesti, mult mai ieftine, de 600 de dolari. Am fost nevoiti sa scadem pretul continuu si i-am sugerat sefului ca trebuie sa automatizam productia, pentru a reduce costurile. M-am dus la Compania ITT, in Freiburg, cu scopul de a cumpara o linie tehnologica, fiindca, daca am fi automatizat procesul de productie, costurile de baza ar fi scazut de zece ori", spune Murarescu. Problema era ca Germania nu ridicase embargoul de stat la vinzarea de linii tehnologice rusilor. Dupa negocieri intense cu ITT, compania a fost de acord sa furnizeze instalatia, insa nu a mai acceptat proprietarul uzinei din Moscova. ""Eu sint rus, eu construiesc doar cu componente rusesti", mi-a spus. In 1993, l-am avertizat ca daca nu trece pe noua linie tehnoligica, eu plec. Si am plecat si mi-am deschis intreprinderea mea proprie si personala - o firma mai mica, cu 30 de oameni, fata de cea anterioara, la care lucrau peste 700 de angajati, ce realizau initial 5.000 de antene pe luna, dupa care productia a crescut la 20.000 de unitati", reitereaza fostul diplomat roman.

"Era foarte mult de lucru. Ziua eram diplomat, noaptea - salahor la intreprindere. In 1991, cind mi s-a incheiat oficial misiunea la Moscova, iar presedintele de atunci, Emil Constantinescu, a vrut sa mi-o prelungeasca, i-am spus: am muncit 20 de ani pentru statul roman. Urmatorii 20 de ani, vreau sa-i muncesc pentru mine", detaliaza Murarescu.

O data cu deschiderea propriei afaceri, s-a reprofilat."Lucrez doar pentru hoteluri de lux. Am trecut pe introducerea de noi tehnologii: internet, iar dupa ce s-a banalizat internetul, am inceput sa furnizam servicii de televiziune digitala, dupa care am trecut la televiziunea interactiva. Acum introduc /tv interactiva/ in hoteluri de cinci stele. Dumneavostra veti avea asa ceva acasa peste cinci ani", estimeaza Murarescu.

"In ceea ce ma priveste, munca a fost hobby-ul meu de o viata. Institutul Politehnic din Iasi "Gheorghe Asachi" a facut din mine un bun inginer., mai spune Cezar Murarescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 18 ore, 2 minute, 20 secunde
\'\'In 1991, cind mi s-a incheiat oficial -------la Moscova, iar presedintele de atunci, Emil Constantinescu, a vrut sa mi-o prelungeasca\'\' si nu a reusit? ti se scurtase tare? Auzi la el (sau la citeste integral
, acum 739392 zile, 18 ore, 2 minute, 20 secunde
Dear Sirs, Please help me to contact with Mr.I.C. Murarescu. I’am vietnamese friend of Mr.Murarescu .We lived together in a building for Corp Diplomatique in Moscow in the years 1989-1990.We citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.