Internațional

Luna de miere transatlantica.

Ziarul de Vrancea
21 feb 2005 2014 vizualizări
Bush priveste cu ochi noi "vechea Europa". Liderii europeni sint dispusi sa profite de aceasta "mina intinsa" din dorinta de a consolida o legatura transatlantica de neinlocuit.

Presedintii francez, Jacques Chirac, si american, George W. Bush, se intilnesc astazi, la Bruxelles, pentru o cina de lucru care ar urma sa confirme vointa lor de a coopera mai mult, depasind divergentele determinate de dosarul irakian. Chirac si-a exprimat aceeasi dorinta de calmare a tensiunilor. Cele doua tari "au vointa comuna de a intretine un dialog constructiv" privind marile teme internationale, a subliniat el in timpul vizitei secretarui american de Stat, Condoleezza Rice. Dar Franta ramine ferma pe pozitii: nici un soldat francez nu va fi desfasurat in Irak. In relatiile dintre cele doua tari mai ramin citeva puncte de divergenta, mai ales la nivelul abordarii crizei din Iran. Europenii prefera calea diplomatica si atragerea Teheranului cu propuneri avantajoase pentru acesta, in timp ce Statele Unite sint adeptele unei linii politice dure pentru a se asigura ca Iranul nu se doteaza cu arma atomica. Ridicarea embargoului privind armamentul impus de Europa Chinei, actiune in favoarea careia pledeaza Chirac, este un alt punct de contradictie cu Statele Unite.

Apeluri la unitatea transatlantica

Vizita pe care presedintele american, George W. Bush, o va intreprinde la Bruxelles, marti si miercuri, si in cadrul careia se va intilni cu liderii NATO si UE, va marca macar in plan retoric impacarea transatlantica, insa aceasta "luna de miere" ar putea fi de scurta durata. Bush spera in "deschiderea unui nou capitol" in relatiile cel putin tumultoase intre UE si Statele Unite. Liderii europeni, inclusiv cei care s-au opus razboiului din Irak - presedintele francez, Jacques Chirac, si cancelarul german, Gerhard Schroeder - sint dispusi sa profite de aceasta "mina intinsa" din dorinta de a consolida o legatura transatlantica de neinlocuit. Washingtonul a lansat o veritabila ofensiva diplomatica inainte de vizita lui Bush, pentru a pregati terenul. Primirea de care s-a bucurat secretarul de Stat, Condoleezza Rice, in timpul turneului in Europa, demonstreaza dorinta de depasire a divergentelor provocate de razboiul din Irak. Responsabilii americani, inclusiv secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, si-au multiplicat apelurile la unitatea transatlantica, recunoscind ca si o superputere are nevoie de aliati. "Dincolo de discursuri, perspectiva ameliorarii semnificative a relatiilor transatlantice pare redusa", a declarat Fraser Cameron, analist al European Policy Center din Bruxelles. "Cei care se asteapta la o modificare semnificativa a politicii externe americane risca sa fie dezamagiti", a adaugat el. Neincrederea statelor din UE fata de administratia Bush nu pare pe punctul de a disparea. "Este fundamental ca toata lumea sa se agreeze, dar nu se pune problema uitarii" unor chestiuni, a declarat recent ministrul francez al Apararii, Michele Alliot-Marie. Nu este sigur ca americanii si europenii se vor afla pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste consecintele implicarii practice in "lupta impotriva tiraniei pe plan mondial", misiune a celui de-al doilea mandat al lui Bush. In plus, ramine de vazut daca Statele Unite s-au convertit la multilateralism sau daca mina intinsa catre europeni este o actiune de circumstanta, in conditiile misiunii extrem de dificile din Irak.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.