Internațional

Presedintele Germaniei a spus alt adevar despre misiunea din Afganistan

Ziarul de Vrancea
1 iun 2010 512 vizualizări
Afirmatia ca prezenta trupelor germane acolo serveste intereselor economice ale tarii sale i-a adus numeroase critici si, in final, demisia

Presedintele Germaniei, Horst Koehler, si-a anuntat ieri demisia dupa declaratii controversate privind implicarea militara a tarii sale in strainatate. "îmi anunt demisia din functia de presedinte, cu efect imediat", a declarat la Berlin Koehler, in virsta de 67 de ani, a carui functie este in principal onorifica. El a explicat ca a luat aceasta decizie dupa ce a acordat un interviu care a fost interpretat la modul general ca o justificare a angajamentului militar al Germaniei in strainatate pentru apararea intereselor sale economice. Declaratiile sale au provocat numeroase reactii in aceasta tara, pacifista de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial. "Aceste critici sint lipsite de orice fundament", a reafirmat Koehler, vizibil emotionat, intr-o scurta declaratie televizata, de la sediul presedintiei, alaturi de sotia sa, Eva Luise.

Horst Koehler, fost sef al Fondului Monetar International (FMI), a fost intrebat in weekend, in cadrul unui interviu la radio, in legatura cu viziunea sa fata de desfasurarea fortelor germane in Afganistan. O tara precum Germania, cu o dependenta puternica de comertul extern, trebuie sa stie ca, "in cazuri de urgenta, interventia militara este necesara pentru a ne sustine interesele, cum ar fi rutele de comert liber, sau, spre exemplu, pentru a preveni instabilitatile regionale care ar putea avea un impact negativ asupra sanselor noastre in ceea ce priveste comertul, locurile de munca si veniturile".

Biroul de presa al lui Koehler a precizat ca declaratiile facute la Deutschlandradio Kultur au facut referire la desfasurari precum misiunea europeana impotriva pirateriei care are ca scop asigurarea securitatii culoarelor de transport naval in Golful Aden, insa interviul facea clar referire la Afganistan. Fragmente din interviu au fost redifuzate frecvent in programele de siri, atragind critici puternice din toate partile.

Sondajele arata ca majoritatea germanilor se opun misiunii din Afganistan. Victimele civile inregistrate in cadrul operatiunilor militare din aceasta tara a dat batai de cap guvernului condus de Merkel, care a precizat ca retragerea trupelor germane ar putea incepe anul viitor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.