Internațional

Operatiunea esec si graba in Golful Mexic

Ziarul de Vrancea
31 mai 2010 585 vizualizări
Catastrofa este considerata deja una din cele mai grave maree negre produse vreodata în Statele Unite, în fiecare zi fiind difuzate imagini cu zone poluate si animale afectate de scurgerile de petrol. în anumite regiuni mlastinoase, precum în Pass-a-Loutre (statul Louisiana), au fost înregistrate pagube considerabile. "Aici, nu mai e nimic. Totul e aproape mort", a afirmat Angelina Freeman, o cercetatoare care analizeaza impactul mareei negre.

Nici o solutie nu se dovedeste eficace in stoparea scurgerii de petrol care polueaza din 20 aprilie apele golfului n British Petroleum, proprietara platformei distruse care a declansat nenorocirea, a cheltuit deja un miliard de dolari, iar valoarea sa de piata a scazut considerabil


British Petroleum (BP) a anuntat simbata esecul si abandonarea operatiunii "Top Kill" de colmatare a putului de petrol din Golful Mexic. Procedura, care consta in injectarea de fluide de foraj in put, la aproape 1.600 de metri adincime, nu a reusit sa stopeze scurgerile de petrol. Intr-un comunicat, directorul general al companiei, Tony Hayward, s-a declarat dezamagit de esec, dar a precizat ca gigantul britanic este pregatit sa incerce o solutie alternativa, care consta intr-o carcasa de retentie ce are rolul de a prelua petrolul, fara a colmata scurgerea, dupa care il va dirija spre suprafata. Noul dispozitiv ar putea deveni functional in patru-cinci zile. "Credem ca va retine cea mai mare parte a petrolului, daca va functiona. Nu putem sa oferim garantii", au avertizat oficialii companiei. De la naufragiul platformei Deepwater Horizon, in 20 aprilie, BP, aflata si sub presiunea autoritatilor americane, a incercat in mai multe rinduri sa stopeze scurgerile de petrol.


Nimeni nu se da batut


Amiralul Mary Landry, seful garzilor de coasta, crede ca cea mai buna solutie este forarea a doua puturi de fuga care sa preia scurgerile de petrol. Operatiunile de constructie au inceput deja, dar acest put nu va fi gata inainte de sfirsitul lui iulie sau inceputul lui august, potrivit BP, iar aceasta intirziere va creste presiunea asupra administratiei Obama, criticata din ce in ce mai dur pentru modul in care a gestionat acest dezastru. "Vom continua sa cautam toate metodele pentru a stopa aceste scurgeri, pina cind cele doua puturi vor fi definitivate", a spus presedintele Barack Obama, care a vizitat simbata statul Louisiana, cel mai afectat de dezastru.

Compania petroliera britanica a cheltuit pina in prezent 940 de milioane de dolari in incercarea de a stopa scurgerile de petrol si de curatare a oceanului si a plajelor de petele de titei. In urma acestui dezastru, compania a pierdut un sfert din valoarea de piata, respectiv 50 de miliarde de dolari. Actiunile BP au pierdut 5 procente doar vineri, cind intirzierile legate de rezultatele operatiunii "Top Kill" au determinat investitorii sa vinda.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.