Internațional

Cit de des va spalati pe dinti?

Ziarul de Vrancea
29 mai 2010 596 vizualizări
Igiena dentara precara creste considerabil riscul de maladii cardiace, sustin cercetatorii britanici

Riscul de a suferi de o maladie cardiaca creste cu 70% in cazul persoanelor cu o igiena dentara precara, comparativ cu persoanele care se spala pe dinti de cel putin doua ori pe zi, potrivit unui studiu publicat in British Medical Journal (BMJ). De doua decenii, asocierea dintre problemele cardiace si maladiile gingivale a facut obiectul multor studii stiintifice. Richard Watt, de la University College din Londra, a incercat sa afle daca numarul zilnic al periajelor dentare are un impact asupra riscului de aparitie a maladiilor cardiace.

Oamenii de stiinta britanici au analizat datele referitoare la stilul de viata al unui numar de 11.000 de adulti scotieni (fumat, activitati fizice, igiena dentara). Ei au recoltat si probe de singe pentru a determina nivelul de inflamatii din organism.

Ei au analizat si numarul de internari si decese inregistrate in Scotia in perioada de monitorizare, 1999-2007. în total au existat 555 de evenimente cardiovasculare, dintre care 170 au cauzat decese, intr-o perioada de monitorizare de opt ani.

Rezultatele au demonstrat ca igiena dentara a voluntarilor a fost in general satisfacatoare, 62% dintre participanti declarind ca merg la stomatolog la fiecare sase luni, iar 71% afirmind ca se spala pe dinti de doua ori pe zi.

Dupa ce au fost luati in considerare si factorii de risc cardiovascular cunoscuti (clasa sociala, obezitate, fumat, antecedente familiale), cercetatorii britanici au descoperit ca voluntarii care au declarat ca se spala pe dinti de mai putin de doua ori pe zi prezentau un risc de maladii cardiace cu 70% mai mare comparativ cu cei care se spalau pe dinti de doua ori pe zi. Persoanele cu o igiena dentara precara prezinta, totodata, in organism markeri sangvini ai inflamatiilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.