Internațional

Rugaciune fierbinte la Vatican

Ziarul de Vrancea
29 mai 2010 676 vizualizări
Amantele secrete ale preotilor i-au cerut papei sa anuleze regula celibatului

Un numar de 40 de femei italiene care au intretinut relatii sexuale cu calugari sau preotii romano-catolici i-au adresat papei Benedict al XVI-lea o scrisoare, fara precedent, in care i-au cerut sa anuleze regula celibatului pentru preotii italieni, informeaza guardian.co.uk. în aceasta scrisoare se afirma ca preotii catolici "au nevoie sa traiasca alaturi de celelalte fiinte umane, sa experimenteze sentimente, sa iubeasca si sa fie iubiti".

Amantele preotilor italieni au pledat, totodata, pentru ca societatea sa le priveasca cu intelegere pe acelea "care au trait in secret acele putine momente pe care preotii le-au oferit si care au trait zilnic cu teama, dubii si nesiguranta".

Aceasta chestiune a fost readusa pe agenda Vaticanului in luna martie, cind unul dintre consilierii papei Benedict al XVI-lea, cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscopul Vienei, a declarat ca abolirea regulei celibatului ar putea stopa abuzurile sexuale comise de preoti, afirmatie pe care a retras-o la putin timp dupa ce suveranul pontif a vorbit in public despre "principiul celibatului sfint".

Semnatarele au declarat ca au decis sa redacteze aceasta scrisoare publica dupa ce au ascultat retractarea cardinalului Christoph Schönborn, spunind ca aceasta a fost o afirmatie despre "sfintenia unui lucru care nu este sfint", fiind o regula inventata de catre oameni. Exista multe dovezi despre existenta preotilor casatoriti in primele secole ale crestinismului. în zilele noastre, preotii greco-catolici se pot casatori, la fel ca aceia care au fost casatoriti inainte de a se converti de la anglicanism la romano-catolicism.

Una dintre autoare, Stefania Salomone, in virsta de 42 de ani, a declarat ca mesajul catre papa a fost semnat de 40 de femei inregistrate pe un forum online asociat cu site-ul publicatiei Il Dialogo. tinind cont insa de sensibilitatea acestei chestiuni, doar trei dintre ele s-au semnat cu numele lor adevarate.

Desi scrisoarea a fost postata pe internet pe data de 28 martie, ea a fost adusa in atentia presei internationale abia miercuri, de catre agentia online globalPost.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.