Internațional

Tensiuni in crestere in Coreea

Ziarul de Vrancea
28 mai 2010 558 vizualizări
Dupa torpilarea si scufundarea unei nave din sud, liderii comunisti nord-coreeni rup firavele tratate de pace si ameninta cu un atac imediat

Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC, Coreea de Nord) a anuntat ieri ca va pune capat unui acord privind prevenirea oricarei confruntari armate cu Republica Coreea (Coreea de Sud), in contextul acutizarii crizei in peninsula Coreea. într-un mesaj adresat armatei sud-coreene, seful Statului Major al Fortelor armate nord-coreene a amenintat cu un atac imediat, in cazul in care Coreea de Sud incalca frontiera maritima, in Marea Galbena. în acelasi document, Phenianul acuza Seulul de subminarea eforturilor vizind reunificarea peninsulei.

Acest avertisment intervine intr-un context regional tensionat, dupa ce Phenianul a decis ruperea relatiilor bilaterale cu Seulul si a proferat noi amenintari la adresa Coreii de Sud. Noua criza intre cele doua tari surori, despartite dupa razboiul din 1950-1953, a fost declansata de recenta publicare a concluziilor unei anchete internationale, care a stabilit ca nava sud-coreeana Cheonan a fost scufundata in luna martie de o torpila nord-coreeana, provocind moartea a 46 de marinari.

Secretarul de stat american Hillary Clinton si-a reafirmat miercuri, la Seul, sprijinul neechivoc al Washingtonului fata de Coreea de Sud in acest caz si a admonestat din nou RPDC, cerind comunitatii internationale sa nu treaca cu vederea acest fapt de o gravitate extrema.


Sud-coreenii cer pedepsirea regimului comunist din nord


Circa 10.000 de persoane, intre care fosti militari, au manifestat ieri la Seul, cerind autoritatilor o reactie fata de naufragiul corvetei scufundate de o torpila nord-coreeana. "Moarte lui Kim Jong-il!" au scandat manifestantii, la adresa liderului nord-coreean, fiul si succesorul celui care a fondat Republica Populara Democratica Coreea in 1948, Kim Il-Sung. Manifestantii au ars un drapel al Coreei de Nord.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.