Internațional

Fumatul omoara din ce în ce mai multe femei

Ziarul de Vrancea
27 mai 2010 655 vizualizări
In schimb, fumatul in rindul barbatilor se reduce pe masura ce acestia inainteaza in virsta

Fumatul in rindul barbatilor de 40 de ani s-a redus la jumatate in ultimii zece ani, in timp ce in rindul femeilor de aceeasi virsta a crescut de patru ori in ultimii 15 ani, informeaza Le Parisien. în 1984, 1,4 femei cu virste cuprinse intre 35 si 44 de ani, din 100.000, mureau din cauza cancerului pulmonar. în 1998 aceasta cifra a crescut la 5,6 decese, iar tendinta a ramas stabila pina in 2007, cind erau inregistrate 5,3 decese la 100.000 de femei.

Potrivit ultimului buletin epidemiologic al Institutului de sanatate, dedicat tutunului in ajunul Zilei mondiale fara tutun din 31 mai, succesul inregistrat in rindul barbatilor este "aproape in intregime atribuit prevenirii fumatului". Barbatii au inceput sa fumeze cu zece ani inaintea femeilor si din aceasta cauza mortalitatea in urma cancerului pulmonar a atins cota maxima in 1993 in cazul barbatilor si apoi s-a redus cu jumatate in zece ani pentru cei care au intre 35 si 44 de ani.

Pentru femei, mortalitatea a crescut incepind din 1980 si "s-a accelerat in ultimii ani", potrivit unui studiu coordonat de Catherine Hill, de la Institutul Gustave Roussy. Aceasta a crescut de patru ori intre 1984 si 1999. în ultimii ani, numarul femeilor decedate l-a egalat pe cel al barbatilor din anii \'50. "Si putem estima ca epidemia va continua treptat in rindul femeilor si pe masura ce imbatrinesc generatiile care au fumat foarte mult."

în opinia directorului general de la Institutul de sanatate, Françoise Weber, si a Catherinei Hill, "este necesar sa se monitorizeze actiunile din toate directiile, in special cele asupra preturilor, in cazul in care se doreste o reducere masiva a problemei". începind din 2007, pretul pachetelor de tigari a crescut usor. Ei cred ca armonizarea impozitarii diferitelor produse din tutun ar fi "o masura de sanatate publica importanta". în plus, ar trebui sa fie armonizate taxele in Europa pentru a limita contrabanda.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.