Internațional

Peninsula coreeana, poligonul chino-american

Ziarul de Vrancea
26 mai 2010 519 vizualizări
Armata nord-coreeana se afla in stare de alerta si ameninta cu lovituri asupra navelor sud-coreene n exista temerea ca un conflict dintre nordul comunist si sudul democratic ar putea degenera intr-un conflict dintre China si SUA

China si SUA se afla in fata unui iminent conflict, care poate depasit duelul diplomatic. Avocati ai nordului comunist si ai sudului capitalist, Beijingul si Washingtonul dau pe fata implicarea in conflictul dintre cele doua Coreei. Liderul nord-coreean, Kim Jong-Il, a plasat armata in stare de alerta, dupa ce Seulul a amenintat ca va face Phenianul "sa plateasca" pentru scufundarea unei nave de razboi sud-coreene, potrivit unor transfugi nord-coreeni. Ordinul a fost dat de joi, ziua in care au fost facute publice concluziile unei anchete internationale, care punea in mod direct in discutie Phenianul, a dat asigurari un grup de transfugi nord-coreeni, North Korea Intellectual Solidarity (NKIS), stabiliti in Coreea de Sud. Serviciile secrete sud-coreene au anuntat ca verifica informatia. Potrivit NKIS, adjunctul ministrului nord-coreean al Apararii, O Kuk-Ryol, a anuntat la postul national de radio ca Kim Jong-Il a plasat armata in stare de alerta. "America si Coreea de Sud cauta se razbune, implicindu-ne in incidentul Cheonan. Este o conspiratie a Americii, Japoniei si Coreei de Sud pentru a ne izola si a ne omori", a declarat adjunctul ministrului Apararii, citat de NKIS. Potrivit acestei surse, partidul unic, aflat la putere, Partidul Muncitorilor coreeni, a dat ordin organizatiilor civile, de asemenea plasate in stare de alerta, sa organizeze imense manifestatii sub sloganul "Revansa pentru revansa, razboi pentru razboi". Personalul din domeniul securitatii si rezervistii au primit, de asemenea, ordinul de a se mobiliza.

Coreea de Sud a promis, ieri, ca va "face (Phenianul) sa plateasca pretul" scufundarii corvetei sale, Cheonan, cerind noi sanctiuni ONU si suspendind schimburile comerciale cu vecinul sau. Aceste masuri, care vor afecta puternic o economie slabita, vor reprezenta pierderi de milioane de dolari pentru Coreea de Nord, Coreea de Sud anuntind un excedent comercial de 333 de milioane de dolari cu Coreea de Nord, potrivit unui institut de cercetare sud-coreean. "Sanctiunile vor afecta in mod sever Guvernul nord-coreean", a apreciat Korea Development Institute.


Phenianul sustine ca navele sud-coreene au patruns in apele sale teritoriale


Armata nord-coreeana a acuzat ieri marina sud-coreeana ca a patruns in apele sale teritoriale, amenintind Seulul cu un raspuns militar, a anuntat agentia oficiala KCNA.

In zece zile, afirma Phenianul, zeci de nave sud-coreene au trecut frontiera, potrivit KCNA. "Este o provocare deliberata care urmareste sa genereze un alt conflict militar in Marea Galbena si sa avanseze astfel catre o faza de razboi", precizeaza KCNA. Daca aceste intruziuni vor continua, Coreea de Nord "va pune in aplicare masuri militare pentru a-si apara apele teritoriale, iar Coreea de Sud va fi responsabila de consecinte". Un purtator de cuvint al Ministerului sud-coreean al Apararii a dezmintit orice incursiune a navelor sud-coreene in teritoriul nord-coreean. SUA au anuntat luni ca vor demara manevre militare comune cu aliatii sud-correni. Aceste amenintari intervin pe fondul unor tensiuni puternice intre cele doua Corei, Seulul amenintind ca va face Phenianul "sa plateasca pretul" pentru scufundarea unei nave sud-coreene. Ieri, in cadrul discutiilor cu un emisar chinez la Seul, Coreea de Sud a incercat sa convinga Beijingul sa o ajute sa impuna noi sanctiuni impotriva Phenianului. China crede insa ca "dialogul este preferabil confruntarii", a declarat un purtator de cuvint al Ministerului chinez de Externe. "Speram sincer ca toate partile vizate vor pastra calmul si vor da dovada de retinere", a declarat purtatoarea de cuvint Jiang Yu, in cadrul unei intilniri cu presa. "Credem ca dialogul este de preferat confruntarii", a adaugat ea. China, singurul aliat puternic al Coreei de Nord, nu s-a raliat vocilor care au condamnat actiunile Phenianului, afirmind ca vrea sa efectueze propria "evaluare" a naufragiului din 26 martie. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, care se afla in prezent la Beijing pentru dialogul strategic sino-american, nu a reusit sa convinga China sa se alature condamnarii Coreei de Nord, in timp ce Statele Unite au dat asigurari Seulului ca il vor sustine "fara echivoc".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.