Internațional

Moscova: Republica Moldova s-a autoprogramat sceptic

Ziarul de Vrancea
25 mai 2010 631 vizualizări
Dupa ce a comparat situatia din R. Moldova cu cea din Kirgizstan, Rusia spune ca autoritatile moldovenesti s-au programat pentru o interpretare sceptica a dorintei Kremlinului de reglementare a situatiei in Transnistria

Rusia este nemultumita de comentariile autoritatilor de la Chisinau pe marginea declaratiei semnate de presedintele ucrainean, Victor Ianukovici si presedintele rus, Dmitrii Medvedev. Potrivit unui comunicat al ministerului rus de externe, autoritatile de la Moscova cred ca Republica Moldova a avut din start o atitudine sceptica fata de declaratia semnata la Kiev. "Autoritatile moldovenesti, probabil, s-au programat din timp pentru o interpretare sceptica a semnalului de la Kiev, manifestindu-si deschis indoielile fata de impactul politic si juridic asupra solutionarii conflictului", se arata in declaratie. Oficialii rusi, la rindul lor, s-au aratat sceptici fata de adevaratele intentii ale autoritatilor moldovenesti in ceea ce priveste rezolvarea conflictului transnistrean. "Nu am vrea sa credem ca dupa apelurile stringente de a se ajunge la o intelegere imediata se ascunde intentia de presiune asupra oponentului, in schimbul unei instelegeri de la egal la egal", se spune in declaratia Ministerului de Externe. Ambasadorul Federatiei Ruse in Republica Moldova, Valerii Kuzmin, a declarat anterior, pentru Jurnal TV, ca Rusia nu priveste Republica Moldova si Transnistria ca pe niste parti egale. La 18 mai, premierul Vlad Filat a facut publica pozitia guvernului de la Chisinau privind declaratia semnata de Medvedev si Ianukovici. Potrivit lui Filat, Moldova ar trebui cit mai rapid sa lanseze negocieri constructive cu partea transnistreana in format international, conditia principala fiind inceperea consultarilor pentru transformarea operatiunilor de mentinere a pacii si retragerea armamentului rus din zona de conflict. Conflictul transnistrean a devenit un subiect fierbinteiin contextul vizitei presedintelui rus Dmitri Medvedev la Kiev. Cei doi presedinti sustin un statut special al Transnistriei si recunosc rolul "important si stabilizator" al trupelor ruse. UE a cerut o reluare a negocierilor in formatul 5A2, iar un editorialist al Washington Post vorbeste despre o abandonare a vecinilor Rusiei in sfera sa de influenta. In acelasi timp, Filat vrea inlocuirea trupelor ruse cu o misiune civila internationala si spera in sprijinul Europei.


Putin nu-l ia in seama pe Filat cind aude de retragerea a trupelor din Transnistria


Premierul Republicii Moldova Vlad Filat i-a cerut omologul sau rus, Vladimir Putin, in cursul intrevederii bilaterale avute vineri seara la summitul CSI de la Sankt Petersburg, ca Moscova sa isi retraga trupele din stinga Nistrului. El a precizat ca Putin nu a avut nicio reactie fata de noua cerere a guvernului de la Chisinau. "Nu am ajuns sa vad entuziasm sau solutii. Am transmis mesajul foarte clar, acest mesaj a fost receptionat fara ca sa pot spune ca am convenit asupra unei solutii", a declarat Vlad Filat intr-un interviu acordat luni postului Europa Libera. In acelasi timp, premierul Filat s-a aratat nedumerit de declaratiile despre instabilitatea politica din R. Moldova facute de Vladimir Putin intr-un interviu pentru un post de televiziune rus. Intrebat despre discutiile bilaterale pe care le-a avut cu premierul Vladi Filat la Sankt Petersburg, Putin a comparat situatia politica instabila din Republica Moldova cu cea din Kirgizstan. "In ceea ce priveste Republica Moldova, sintem constienti ca situatia sa politica nu este inca stabila. Aceasta poate nu este la fel de tensionata ca in Kirgizstan, dar am vazut ca este aproape ca in Kirgizstan", a declarat Putin, citat de Russia Today. "Nu pot spune de unde vine aceasta afirmatie sau contextul in care a fost facuta", a declarat Filat in interviul pentru Europa Libera. El a spus ca a discutat "de la egal la egal" cu premierul Vladimir Putin si nu a sesizat din partea acestuia "reticente in asumarea anumitor responsabilitati" in relatia cu guvernul de la Chisinau.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.