Internațional

Amenintari cu razboiul intre cele doua Coreei

Ziarul de Vrancea
21 mai 2010 574 vizualizări
Un vas sud-coreean a fost scufundat de o torpila a Phenianului n vom lua contramasuri dure fata de Coreea de Nord si o vom determina sa isi admita faptele , ameninta Ssudul n in replica, Nnordul comunist spune ca va lua masuri energice, printre care un razboi generalizat, daca vor fi impuse sanctiuni

Coreea de Sud si-a acuzat vecinii de la nord de scufundarea unei nave de razboi in luna martie, spunind ca dovezile pe care le au arata clar acest lucru. Un submarin nord-coreean a lansat o torpila care a scufundat vasul sud-coreean Cheonan, in luna martie, a anuntat, ieri dimineata, la Seul, o comisie de ancheta din care au facut parte experti americani, australieni, britanici, suedezi si sud-coreeni. Presedintele sud-coreean Lee Myung-bak a avertizat ca va lua masuri dure impotriva Coreei de Nord. "Vom lua contramasuri dure fata de Coreea de Nord si o vom determina sa isi admita faptele prin cooperare internationala puternica si sa se intoarca in comunitatea internationala ca un membru responsabil", a spus Lee. Insa Comisia pentru aparare nationala de la Phenian a negat intr-un comunicat citit la televiziunea oficiala ca marina sa ar fi atacat vasul sud-coreean. Autoritatile nord-coreene l-au numit pe Lee un tradator. "Am avertizat deja grupul de tradatori sud-coreeni sa nu faca declaratii pripite privind scufundarea vasului Cheonan, din marina-marioneta", potrivit comunicatului. "Insa grupul de tradatori au incercat sa lege cazul de noi fara sa ofere vreo dovada materiala", a adaugat textul. "In cele din urma a anuntat rezultatele anchetei comune, bazate pe fabricatii", potrivit documentului. "Vom lua masuri energice, printre care un razboi generalizat, daca vor fi impuse sanctiuni Coreei de Nord", a avertizat Phenianul, precizind ca va trimite propria sa echipa de ancheta in Coreea de Sud pentru a verifica dovezile prezentate.


Torpila made in Coreea de Nord


Anchetatorii au recuperat o elice de la torpila care a lovit vasul Cheonan in 26 martie, a declarat unul dintre copresedintii comisiei, Yoon Duk-yong. Elicea este similara celor ale "torpilelor exportate de Coreea de Nord, iar inscriptia de pe torpila este ca cele folosite de Coreea de Nord", a spus Yoon. "Aceasta torpila a fost fabricata in Coreea de Nord", a adaugat el. Potrivit anchetei, un submarin nord-coreean de clasa mica sau medie a "lansat torpila care a scufundat vasul Cheonan, apoi s-a retras in teritoriul" nord-coreean, potrivit lui Yoon. Cind vasul s-a scufundat, 46 de marinari si-au pierdut viata in Marea Galbena. Casa Alba a sustinut raportul publicat la Seul, subliniind ca arata ca Phenianul este responsabil pentru atac. "Actul de agresiune este inca un exemplu al comportamentului inacceptabil al Coreei de Nord si al sfidarii legii internationale", a declarat purtatorul de cuvint al Presedintiei americane, Robert Gibbs. "Acest atac reprezinta o provocare la adresa pacii si securitatii internationale si este o incalcare a Acordului de Armistitiu", a adaugat el. Presedintele Barack Obama a discutat cu omologul sau sud-coreean si a "spus clar ca Statele Unite sustin deplin Republica Coreea, atit in efortul de a asigura dreptatea pentru cei 46 de marinari ucisi in acest atac, cit si in apararea fata de noi acte de agresiune", potrivit lui Gibbs. Si premierul japonez Yukio Hatoyama a calificat joi "impardonabila" actiunea Coreei de Nord.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.