Internațional

Persoanele cu nasul mare sint protejate de gripa si raceli

Ziarul de Vrancea
18 mai 2010 466 vizualizări
Un nas proeminent este asociat cu un risc mai mic de a contracta raceli sau gripa, acesta constituind o bariera naturala pentru particulele de praf, virusurile si bacteriile din atmosfera.

Se spune ca nasul mare este semn de inteligenta sau de noblete, insa persoanele cu un astfel de nas pot fi si tinta ironiilor. Cercetatorii au descoperit recent ca un nas mare ofera o protectie naturala fata de anumite boli. Aceasta este o veste buna pentru artisti precum Sarah Jessica Parker, Barbra Streisand, Barry Manilow si Gerard Depardieu, celebri pentru nasurile lor proeminente. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele cu nasul mare inhaleaza cu aproape 7% mai putine substante poluante. Un astfel de nas actioneaza si ca o bariera, alungind germenii din jurul gurii, si poate reduce efectele febrei finului.

Specialistii au creat doua nasuri artificiale, unul de 2,3 ori mai mare decit celalalt. Fiecare nas a fost plasat pe un cap artificial, in diferite pozitii fata de cite o pereche de buze artificiale, la rindul lor de mai multe dimensiuni. Buzele acopereau capatul unui tub si absorbeau aer continind diverse particule. Rezultatele experimentului au demonstrat ca in cazul nasului mai mare au fost inhalate cu 6,5% mai putine particule. Buzele mai carnoase reduceau, de asemenea, concentratia de particule cu circa 3,2%. Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea din Iowa (SUA) si publicat in Annals Of Occupational Hygiene.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.