Internațional

Rusia da un sah-mat R. Moldova cu ajutorul Ucrainei

Ziarul de Vrancea
18 mai 2010 545 vizualizări
Kievul ar putea sa-si redeschida granita cu Transnistria, ridicind embargoul economic instituit in 2006 de catre fostul presedinte Viktor Iuscenko, la solicitarea Chisinaului n dupa venirea la putere a fortelor proruse la Kiev, pozitiile Ucrainei si Rusiei cu privire la Transnistria se apropie din ce in ce mai mult

Presedintele rus Dmitri Medvedev are pe agenda vizitei sale de doua zile pe care a inceput-o ieri la Kiev si dosarul transnistrean. "In timpul vizitei lui Dmitri Medvedev in Ucraina din perioada 17-18 mai, sefii celor doua state vor face declaratii despre regiunea transnistreana. Hotarele Ucrainei vor fi deschise pentru marfurile si camioanele transnistrene, fapt ce inseamna ridicarea blocadei economice aplicata in trecut zonei separatiste", precizeaza publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta. Analistul ucrainean Vitali Kulik apreciaza ca declaratia comuna pe care o vor semna in finalul convorbirilor pe aceasta tema presedintii rus si ucrainean Dmitri Medvedev si Viktor Ianukovici, se va pronunta pentru atenuarea regimului de sanctiuni impotriva Transnistriei in ceea ce priveste desfasurarea activitatilor de comert extern, relateaza Novii Reghion. Kulik spune ca este de asteptat ca, dupa venirea la putere a fortelor proruse la Kiev, pozitiile Ucrainei si Rusiei cu privire la Transnistria sa se apropie din ce in ce mai mult. "Este posibil ca, in timpul intrevederii, liderii rus si ucrainean sa adopte un document care sa includa unele abordari cu privire la reglementarea transnistreana. Cel mai probabil, se va sublinia necesitatea reluarii negocierilor in formatul cinci plus doi , precum si crearea unui climat de incredere intre Chisinau si Tiraspol", a spus Kulik, in conditiile in care parte ucraineana a recunoscut ca urmeaza sa fie semnata o declaratie comuna Medvedev-Ianukovici privind Transnistria. "In plus, se asteapta o mai buna coordonare a eforturilor la nivelul reprezentantilor speciali ai Ucrainei si Rusiei in problema rezolvarii diferendului transnistrean, punerea in aplicare a unor proiecte comune in aceasta privinta", anticipeaza el, fara sa excluda ca partile sa se pronunte pentru un regim mai indulgent fata de activitatile de comert extern ale Transnistriei si pentru un regim mai transparent de inregistrare a agentilor economici din stinga Nistrului in Republica Moldova. Kulik considera ca autoritatile de la Chisinau vor fi obligate sa aplice angajamentele legate de asigurarea activitatii agentilor economici transnistreni.


Transnistria se sufoca lent


Nu este un secret ca aceste restrictii afecteaza Ucraina, spune Kulik, adaugind ca blocarea schimburilor comerciale intre Ucraina si republica nerecunoscuta transnistreana, care se ridica la 270 milioane de dolari, a lovit in special portul din Odesa, unul din stilpii economiei ucrainene, deoarece multe dintre marfurile transnistrene erau exportate in strainatate prin acest port ucrainean. Transnistria exporta anual in Ucraina produse in valoare de 12 milioane de dolari si importa in special produse alimentare in valoare de 300 de milioane de dolari. Volumul de produse importat de Transnistria numai din regiunile Vinnita, Odesa si Nikolaev se ridica la 270 milioane de dolari pe an, constituind 70% din importurile pe ansamblu ale regiunii transnistrene.


Filat se arata deranjat de posibila declaratie comuna


"Este o situatie deranjanta. Ne intereseaza partea declaratiei, care tine de Republica Moldova. Urmeaza sa asteptam declaratia respectiva, dupa care vom vedea pozitia noastra. Sper sa nu afecteze interesele nationale ale R. Moldova",a declarat premierul moldovean Vlad Filat. Anterior, Medvedev i-a promis lui Smirnov ca cetatenii transnistreni cu pasapoarte rusesti vor fi protejati de catre Federatia Rusa.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.