Internațional

De dragul Rusiei, Ucraina ridica blocada Transnistriei

Ziarul de Vrancea
14 mai 2010 570 vizualizări
Marfurile produse in regiunea din vestul Republicii Moldova vor putea fi exportate in Ucraina n acordul in acest sens urmeaza sa fie parafat la inceputul saptaminii viitoare, in cursul unei vizite la kiev a presedintelui Rusiei n Chisinaul nu vede nici o schimbare in statutul regiunii separatiste

Rusia si Ucraina intentioneaza sa anuleze restrictiile privind acceptarea marfurilor transnistrene in Ucraina, potrivit unei declaratii care urmeaza sa fie semnata de presedintii celor doua tari, intr-o vizita a presedintelui rus la Kiev, in perioada 17-18 mai. Informatia a fost anuntata de cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. Potrivit Ministerului rus al Afacerilor Externe, citat de cotidian, Rusia si Ucraina nu pot fi indiferente la soarta celor 150.000 de rusi si 100.000 de ucraineni din regiunea transnistreana. Liderul acestei regiuni, Igor Smirnov, declarase anterior ca aceasta sustinere este "foarte importanta" pentru Transnistria.

Declaratia ruso-ucraineana privind solutionarea problemei transnistrene, care urmeaza sa fie semnata la Kiev de presedintii rus, Dmitri Medvedev, si ucrainean, Viktor Ianukovici, prezinta, de asemenea, pozitia celor doua tari fata de fortele de mentinere a pacii. Potrivit documentului, acestea ar urma sa fie mentinute pe teritoriul transnistrean. "Acesta va fi raspunsul la propunerea Chisinaului privind inlocuirea lor cu observatori sau militari internationali", potrivit unor surse din cadrul ministerului rus.

Documentul va contine, potrivit acestor surse, si un apel catre partile aflate in conflict de a se abtine de la actiuni unilaterale, care ar putea conduce la "complicarea" situatiei. Cotidianul rus il citeaza pe Vladimir Iastrebceak, reprezentantul regimului de la Tiraspol in procesul de negociere pentru solutionarea conflictului, care a declarat anterior ca acest document arata ca "diferendul poate fi solutionat doar in formatul 5^2".

Interdictia privind tranzitul marfurilor transnistrene prin Ucraina a fost introdusa de fostul presedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, si fostul presedinte comunist moldovean, Vladimir Voronin. Transnistria nu este recunoscuta ca subiect de drept international. Autoritatile din Republica Moldova au pierdut controlul asupra acestei regiuni in 1992. în negocierile de solutionare a conflictului sint implicate Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), carora li s-au alaturat Uniunea Europeana si Statele Unite. Aceste negocieri au fost suspendate in 2006.


De la Chisinau se vad doar speculatii


Informatiile privind anularea restrictiilor comerciale impuse Transnistriei sint pure speculatii, afirma vicepremierul moldovean Viktor Osipov. Oficialii de la Chisinau inca nu cunosc textul declaratiei ruso-ucrainene privind solutionarea conflictului transnistrean, declara premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, si vicepremierul Victor Osipov. "Consider ca mass-media reflecta fanteziile si doleantele unor cercuri din stinga Nistrului. Acestea nu pot servi ca temei pentru a comenta declaratia ruso-ucraineana care urmeaza sa fie semnata la Kiev", a declarat Victor Osipov.

"Mitul despre asa-numitul blocaj care restrictioneaza activitatea comerciala externa a agentilor economici din stanga Nistrului a aparut acum citiva ani. Este deja desfiintat. Datele despre activitatea economica externa a agentilor economici din Transnistria si mecanismele puse la dispozitia lor de catre autoritatile de la Chisinau demonstreaza ca acestea sint eficiente si se poate spune ca sint salvatoare pentru economia regiunii", explica Osipov. El apreciaza ca nu poate exista loc de interpretari in aceasta privinta, in conditiile in care regulile de comert pentru Ucraina si pentru Rusia sint prevazute prin obligatiile asumate in cadrul Organizatiei Internationale a Comertului.


Merkel cu Filat.jpg ""


Angela Merkel promite ajutorul sau in rezolvarea conflictului transnistrean


"în regiune exista un conflict. Cel din Transnistria. îmi doresc sa fie rezolvat, deoarece apartine unei perioade trecute. Ma angajez sa vorbesc cu Federatia Rusa ca sa facem un progres. Sint convinsa ca prin vointa politica poate fi identificata o solutie pentru aceasta problema", a declarat cancelarul german Angela Merkel, dupa o intrevedere la Berlin cu premierul Vlad Filat. La rindul sau, prim-ministrul moldovean a afirmat, la intoarcerea din vizita intreprinsa in Germania, ca discutiile vor reincepe in luna iunie, odata cu vizita presedintelui Rusiei la Berlin.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.