Internațional

Coreea de Nord se lauda ca a inventat soarele artificial

Ziarul de Vrancea
13 mai 2010 770 vizualizări
Statul asiatic sustine ca a reusit sa faca o reactie de fuziune nucleara, o afirmatie calificata de experti drept absurda n presa de stat nord-coreeana scrie in mod curent despre fenomene supranaturale care marcheaza zilele de nastere ale lui Kim Il-sung si ale actualului lider, Kim Jong-il

Coreea de Nord, care nu poate produce nici suficienta energie electrica pentru a-si lumina strazile noaptea, a anuntat ieri ca "fuziunea nucleara marcheaza un eveniment important care a demonstrat stiinta si tehnologia de ultima generatie, care se dezvolta rapid" in aceasta tara. Oficiosul Rodong Sinmun a anuntat ca oamenii de stiinta nord-coreeni studiaza fuziunea nucleara ca metoda de a obtine "energie noua sigura si nepoluanta" si ca Phenianul a dezvoltat singur tehnologia necesara. "Dispozitive coreene pentru reactia termonucleara au fost concepute si fabricate, cercetari de baza privind reactia de fuziune nucleara au fost finalizate", a adaugat ziarul, precizind ca succesul fuziunii nucleare este "un progres important clar".


Numele lui Kim inseamna "a deveni soare"


Daca ceea ce afirma Coreea de Nord este adevarat, aceasta ar fi prima tara din lume care ar folosi fuziunea nucleara, proces care se produce in interiorul stelelor, dar care nu este stapinit in suficienta masura de om pentru a produce energie comerciala. Insa expertii resping declaratiile Phenianului drept propaganda pentru a marca ziua de nastere, de la mijlocul lunii aprilie, a lui Kim Il-sung, "presedintele etern" al tarii. Numele lui Kim inseamna "a deveni soare", iar Coreea de Nord a explicat ca succesul sau in fuziunea nucleara este similar cu construirea unui "soare artificial". Presa de stat nord-coreeana scrie in mod curent despre fenomene supranaturale care marcheaza zilele de nastere ale lui Kim Il-sung si ale actualului lider, Kim Jong-il. "Poate ca daca doi sori ar fi pe cer miine, oamenii ar putea crede afirmatiile", a spus Kune Y Suh, expert in energie nucleara la Universitatea nationala din Seul. "Acest lucru pare inexact si mult exagerat", a adaugat ea. "Probabil ca au facut un experiment pe scara mica", potrivit expertului. Programul nuclear nord-coreean foloseste reactoare din epoca sovietica si se bazeaza pe tehnologie folosita in anii \'40 - \'50.


Ce este fuziunea nucleara?

Fuziunea nucleara este procesul prin care doua nuclee atomice reactioneaza pentru a forma un nou nucleu, mai greu (cu masa mai ridicata) decit nucleele initiale. Ca urmare a fuziunii se produc si alte particule subatomice, ca de exemplu neutroni sau raze alfa (nuclee de heliu) sau beta (electroni sau pozitroni). Din cauza ca nucleele participante in fuziune sint incarcate electric, reactia de fuziune nucleara poate avea loc numai atunci cind cele doua nuclee au energie cinetica suficienta pentru a invinge potentialul electric (fortele de respingere electrica) si prin urmare se apropie suficient pentru ca fortele nucleare (care au raza de actiune limitata) sa poata rearanja nucleonii. Aceasta conditie presupune temperaturi extrem de ridicate daca reactia are loc intr-o plasma, sau accelerarea nucleelor in acceleratoare de particule. Fuziunea nucleara este sursa principala de energie in stelele active. Fuziunea nucleara ar putea deveni o sursa de energie practic nelimitata (si ecologica) atunci cind reactoarele de fuziune (care in prezent se afla in faza experimentala si nu produc inca un surplus net de energie) vor deveni viabile din punct de vedere tehnologic si economic.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.