Internațional

S-a calculat durata optima a somnului: intre 6 si 8 ore din 24

Ziarul de Vrancea
7 mai 2010 475 vizualizări
Mai putin de sase ore sau mai mult de opt echivaleaza cu cresterea sanselor de deces prematur - sustine o echipa de cercetatori britanici si italieni

Cercetatorii britanici si italieni avertizeaza ca persoanele care dorm mai putin de 6 ore in fiecare noapte prezinta un risc de a muri inainte de virsta de 65 de ani cu 12% mai ridicat decit cei care isi fac timp pentru un somn optim de 6-8 ore. Concluziile au fost trase dupa analizarea a 16 studii care au adunat 1,3 milioane de oameni si 100.000 de decese.

Echipa de cercetatori de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, si de la Universitatea Federico II din Napoli, Italia, aflata in spatele studiului, a descoperit si o asociere intre un somn prea lung si decesul prematur, scrie The Telegraph. Subiectii care dorm mai mult de 9 ore pe noapte au cu 30% mai multe sanse sa moara de timpuriu, au observat ei. Aceasta observatie este in contrast cu concluzia unui studiu de saptamina trecuta care spune ca cei care dorm peste 10 ore au sanse mari sa traiasca pina la 100 de ani.

Astfel, cauzele mortilor premature au fost legate atit de lipsa, cit si de excesul de somn peste noapte, durata ideala fiind de 6-8 ore pe noapte. Echipa de cercetatori a completat astfel studiile anterioare potrivit carora lipsa somnului este asociata cu afectiuni cardiace, hipertensiune, obezitate, diabet si colesterol ridicat.

"Societatea moderna prezinta o diminuare graduala privind durata medie a somnului, iar acest tipar se observa cel mai adesea in rindul angajatilor full-time, ceea ce sugereaza ca ar fi cauzata de presiunile sociale privind mai multe ore de lucru", spune Francesco Cappuccio, de la Universitatea din Warwick. "Pe de alta parte, deteriorarea sanatatii noastre este adesea acompaniata de prelungirea duratei somnului. Un somn constant de 6 pina la 8 ore pe noapte poate fi optim pentru sanatate".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.