Internațional

Solutie contra norului vulcanic: zboruri ocolitoare

Ziarul de Vrancea
7 mai 2010 482 vizualizări
n rutele zborurilor transatlantice ar putea fi modificate pentru a ocoli norul de cenusa n o noua eruptie a avut loc noaptea trecuta

Spatiile aeriene si aeroporturile din Europa erau deschise ieri, dar norul de cenusa vulcanica, care a ajuns la o altitudine mai mare, ar putea modifica rutele zborurilor transatlantice, potrivit Organizatiei Europene pentru Navigatie Aeriana, Eurocontrol. Pentru ziua de ieri au fost programate 28.500 de zboruri in Europa. Zonele in care norul de cenusa vulcanica provenind din Islanda ar putea afecta functionarea reactoarelor avioanelor se situeaza, in prezent, in vestul si nord-vestul Irlandei.

Noile eruptii ale vulcanului, mai violente, care au avut loc in noaptea de miercuri spre joi, ar putea insa antrena prezenta cenusii la o altitudine de pina la 10.600 de metri. în ultimele zile, aceasta nu a depasit altitudinea de 6.000 de metri.

"Sint in curs de discutare modificari semnificative ale rutelor zborurilor transatlantice in directia vest, pentru evitarea acestor zone contaminate, de la mare altitudine", a precizat Eurocontrol. Spatiile aeriene situate deasupra teritoriilor Irlandei, Irlandei de Nord si Scotiei au fost partial inchise, miercuri, pentru a doua oara, intr-un interval de doua zile, antrenind anularea citorva sute de zboruri. Miercuri au avut loc in total 27.904 zboruri in spatiul aerian european, cu 1.300 mai putine decit in mod normal, potrivit datelor inregistrate de Eurocontrol.

Traficul aerian a fost paralizat in Europa timp de aproape o saptamina, in aprilie, dupa eruptia vulcanului islandez. Peste 100.000 de zboruri au fost anulate atunci, iar peste opt milioane de pasageri au ramas blocati.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.