Internațional

Profil de terorist: Cirtita pakistaneza este cetatean model american

Ziarul de Vrancea
6 mai 2010 533 vizualizări
Teroristul prins in SUA are profilul clasic al unei cirtite trimis in Occident pentru a fi activata al momentul potrivit

Potrivit ministrului pakistanez de interne, Rehman Malik, familia lui Faisal Shahzad este din nord-vestul Pakistanului, iar Shahzad are carte de identitate pakistaneza, care atesta ca are un domiciliu in Pakistan. Shahzad a primit viza de student pentru Statele Unite in decembrie 1998. A studiat la Southeastern University din Washington, apoi s-a transferat in 2000 la Universitatea Bridgeport, unde a primit o diploma de inginer specializat in IT. In aprilie 2002 a primit viza de tip H1-B pentru personal calificat si a ramas in Statele Unite trei ani cu aceasta viza, intre timp obtinind si un MBA. Shahzad, care acum are 30 de ani, a locuit in Shelton, statul Connecticut, o periferie a orasului Bridgeport timp de aproape trei ani. In 2008 s-a casatorit cu Huma Asif Mian, cetatean american. La rindul sau, a devenit cetatean american la 17 aprilie 2009. Shahzad si-a schimbat domiciliul in mai 2009, iar sotia sa l-a urmat o luna mai tirziu.

Faisal Shahzad a fost arestat luni noapte, la bordul unui avion care se pregatea sa decoleze spre Dubai. Suspectul mai calatorise in Dubai si inainte, cel mai recent la 2 iunie 2009, tot cu o cursa a companiei Emirates. In iulie 2009 ar fi calatorit in Pakistan si ar mers la Peshawar, un centru de recrutare de potentiali teroristi, frecventat de militantii din regiunile tribale ale Pakistanului. Shahzad si-a recunoscut implicarea si a fost inculpat oficial pentru terorism. Faisal Shahzad este acuzat ca ar fi fost "antrenat pentru a folosi arme in (provincia) Waziristan din Pakistan", inainte de a incerca "sa detoneze" simbata o bomba plasata intr-o masina parcata in centrul New York-ului. La 3 februarie, barbatul s-a intors din Pakistan, spunind serviciilor de imigratie ca "petrecuse acolo cinci luni" pentru a-si vedea familia si ca sotia sa ramasese acolo.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.