Internațional

Grecia falita se razbuna in strada

Ziarul de Vrancea
6 mai 2010 550 vizualizări
FMI si UE ne fura un secol de drepturi sociale

O noua greva generala in Grecia si confruntari violente intre politie si protestatari n trei persoane au murit intr-o banca incendiata la Atena


Protestele publice tot mai furioase ale grecilor confruntati cu o criza economica fara precedent scapa de sub control. Trei persoane au murit, ieri, in urma unui incendiu declansat la sucursala unei banci din centrul Atenei, care a fost atacata cu cocteiluri Molotov de tineri cu cagule. In banca se aflau aproximativ 20 de persoane. Politia a fost nevoita sa recurga la gaze lacrimogene in confruntari cu tineri protestatari la Atena si Salonic, in cursul unor manifestatii impotriva masurilor de austeritate decise de Guvernul grec. La Atena, un grup de tineri a incercat sa forteze un cordon al fortelor de politie in fata Parlamentului. La Salonic, mai multi tineri au aruncat cu pietre asupra unor magazine, fapt care a determinat politia sa riposteze cu gaze lacrimogene. Aproximativ 25.000 de persoane au manifestat la prinz in centrul Atenei si aproximativ 14.000 la Salonic, in cadrul grevei generale organizate de centralele sindicale grecesti impotriva masurilor de austeritate luate de Guvern. Inaintea inceperii marsului de protest, aproape 10.000 de manifestanti s-au adunat in spatele unei pancarte care facea apel la "lupta impotriva masurilor antisociale".


"Bogatii sa plateasca pentru criza"


Liderii celor doua mari centrale sindicale, Confederatia salariatilor din sectorul privat (GSEE, un milion de membri) si Confederatia salariatilor din sectorul public (Adedy, 370.000 de membri), au sustinut discursuri in care le-au cerut grecilor sa reziste masurilor de securitate, participind la greva. Mai multi sindicalisti straini, in special reprezentanti ai sindicatelor franceze CGT, FO si CFDT, si-au exprimat, de la aceeasi tribuna, solidaritatea cu grecii. "Sintem toti cetateni greci", a spus o reprezentanta a CGT.

La Atena, pe numeroase pancarte purtate de manifestanti era scris mesajul: "Bogatii sa plateasca pentru criza", in timp ce altele criticau UE si Fondul Monetar International (FMI). Aceste institutii au determinat Guvernul grec sa implementeze masuri de austeritate draconice in schimbul unui plan de salvare a Greciei de 110 miliarde de euro pe trei ani. "FMI si UE ne fura un secol de drepturi sociale", scria pe o pancarta.

Tara trebuie sa economiseasca bani, o conditie a pachetului de salvare de 110 miliarde de euro de la UE si FMI. Insa grecii sint furiosi, iar sindicatele spun ca membrii lor trebuie sa plateasca acum pentru criza economica provocata de politicienii corupti."Va fi haos la Atena, luptele cu politia sint inevitabile", a spus un lider de sindicat. Pentru a salva tara de la faliment si uniunea monetara europeana de la o posibila dezintegrare, statele UE, FMI si guvernul grec au stabilit ca Grecia va trebui sa inghete salariile si sa suprime cea de-a 13-a si a 14-a remuneratie lunara, incasate ca prime de vacanta atit de salariatii din sectorul public, cit si de pensionari. De asemenea, accizele la combustibili, tutun si alcool vor creste cu 10%, iar TVA, cu 2%, totul coroborat cu o reducere de 30 miliarde euro a cheltuielilor publice pentru a se reduce deficitul de 13,6% la 3%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.