Internațional

Parlamentul European otraveste proiectul Rosia Montana

Ziarul de Vrancea
6 mai 2010 577 vizualizări
Reunit in sedinta plenara, la Bruxelles, Parlamentul European a adoptat rezolutia referitoare la interzicerea folosirii tehnologiilor pe baza de cianuri in mineritul din UE n proiectul romanesc de la Rosia Montana este pus serios in discutie

Deputatii din Parlamentul European au votat ieri o rezolutie prin care solicita interzicerea generala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in UE pina la sfirsitul lui 2011, in vederea prevenirii unor catastrofe ecologice precum cea din 2000 de la Baia Mare. Rezolutia este defavorabila proiectului Rosia Montana, atrage atentia Renate Weber, eurodeputat PNL. "Doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri" se poate obtine o stare buna din punct de vedere chimic si de a proteja resursele de apa si diversitatea biologica, se subliniaza in rezolutia adoptata de Parlamentul European cu 488 voturi in favoare, 48 impotriva si 57 de abtineri. Parlamentul invita Comisia Europeana "sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pina la sfirsitul lui 2011", argumentind ca "aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor noastre de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere si sa efectueze, totodata, o evaluare normala a impactului". In plus, Comisia si statele membre nu ar trebui "sa sustina, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implica utilizarea de tehnologii pe baza de cianuri in UE pina cind se va aplica interdictia generala si nici sa nu sustina astfel de proiecte in tari terte", se recomanda in rezolutie.

Rosia Montana Gold Corporation si-a exprimat punctul de vedere privind votul de ieri. Reprezentantii companiei miniere sustin ca votul din Parlamentul European nu are un efect juridic si nu schimba legislatia aplicabila in prezent pentru mineritul din UE, fiind vorba de "un atac orchestrat si fara scrupule impotriva Romaniei si dezvoltarii sale ulterioare".


Toate amendamentele PDL au fost respinse


Pe parcursul dezbaterilor, amendamentele formulate de catre delegatia PDL au fost respinse. Europarlamentarii PD-L Cristian Preda, Elena Basescu, Petru Luhan, Traian Ungureanu si Iosif Matula propusesera eliminarea paragrafului nr. 4 al textului final al rezolutiei Parlamentului European prin care Comisiei Europene si statelor membre li se cere sa nu sprijine proiecte miniere care presupun folosirea tehnologiei cianurilor in Uniunea Europeana in mod direct sau indirect. "Dat fiind ca textul rezolutiei cere Comisiei si tuturor statelor membre sa nu sprijine niciun proiect pe baza de cianuri, Guvernul Romaniei trebuie sa inteleaga ca mesajul acesta il priveste direct si ca eforturile pe care le face acum, intr-un mod accelerat esi disperat, de a implementa proiectul minier de la Rosia Montana, trebuie sa inceteze. Orice guvern responsabil trebuie sa tina cont de recomandarea transmisa astazi prin votul dat in Parlamentul European", a declarat eurodeputata Renate Weber, initiatoarea dezolutiei din partea grupului ALDE.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.