Internațional

Mihai Ghimpu merge totusi la Moscova

Ziarul de Vrancea
1 mai 2010 499 vizualizări
Abia intors din Romănia, presedintele interimar al Republicii Moldova si-a nuantat refuzul de a participa la parada militara de 9 mai: va sta doar la reuniunea statelor CSI, care va avea loc cu o zi inaintea ceremoniilor de Ziua victoriei

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, s-a razgindit si a anuntat vineri ca va merge la Moscova peste o saptamina, dar nu pentru a asista la parada militara de Ziua Victoriei, de la 9 mai, ci pentru a participa la summitul Comunitatii Statelor Independente (CSI), care va avea loc cu o zi mai devreme. Presedintele a spus ca a luat aceasta hotarire dupa un program incarcat de lucru in cadrul vizitei in Romania. Dupa ce si-a luat ramas bun de la gazde, a meditat de la Ungheni pina la Chisinau si a decis sa mearga la Moscova. Mihai Ghimpu a mai spus ca ii va multumi presedintelui Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, pentru invitatia la parada din 9 mai, dar ii va explica ca vrea sa fie, de Ziua Victoriei, alaturi de veteranii celui de-al Doilea Razboi Mondial din Chisinau. Anterior, Ghimpu afirmase ca nu poate asista la parada pentru ca "noi nu avem ce sa cautam acolo". "Cum sa particip la parada alaturi de armata care ne-a adus comunismul, a organizat foametea si ne-a deportat in Siberia? Astazi ea se afla in cetatea lui Stefan cel Mare. Aceasta armata a stat si la baza formarii Transnistriei", isi argumenta Mihai Ghimpu decizia.

In acelasi ton, presedintele interimar al Republicii Moldova a avut un mesaj de raspuns si pentru acuzatiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, aratind ca nu Romania este tara care isi tine armata pe teritoriul Republicii Moldova. Reactia vine dupa ce Lavrov l-a criticat pe Ghimpu pentru atitudinea acestuia fata de "Ziua Victoriei" si a sugerat ca Romania nu ar recunoaste Republica Moldova. "Noi recunoastem Moldova drept un stat suveran si independent. Nu toti vecinii Moldovei fac acelasi lucru. Vecinii din vest, spre exemplu, nu considera ca moldovenii sint o natiune. Daca as fi in locul lui Ghimpu, aceasta ar fi principala mea preocupare. Nu as folosi o sarbatoare, sacra pentru noi, pentru a face astfel de insinuari", declara miercuri seara Serghei Lavrov.

Rusia aniverseaza in data de 9 mai 65 de ani de la victoria asupra nazismului, anuntind cea mai mare parada militara din epoca post-sovietica. Pentru prima oara, in acest an vor participa la parada si trupe din alte state, inclusiv din Republica Moldova.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.