Internațional

Trei ardeleni in Guvernul Ungariei

Ziarul de Vrancea
29 apr 2010 588 vizualizări
n Martonyi Janos este nominalizat la Ministerul Afacerilor Externe, Gal Kinga - la Departamentul Maghiarilor de Pretutindeni si Szõcs Géza - la Ministerul Culturii

Viitorul Executiv ungar, condus de premierul recent ales Viktor Orban, ar putea avea in functii-cheie etnici maghiari nascuti in Transilvania. Martonyi Janos este nominalizat la Ministerul Afacerilor Externe, Gal Kinga - la Departamentul Maghiarilor de Pretutindeni si Szõcs Géza - la Ministerul Culturii. Primii doi s-au nascut la Cluj, iar cel de-al treilea s-a stabilit in Ungaria la inceputul anilor \'90. Pina acum, Martonyi Janos este singurul care va face parte cu certitudine din noul Cabinet. El va fi numit ministru al Afacerilor Externe, functie pe care a mai ocupat-o intre 1998 si 2002, in vechiul Cabinet Orban.

Desemnarea celor trei politicieni originari din Transilvania a avut loc in contextul in care unul dintre cei cu care s-a consultat noul premier, Viktor Orban, este europarlamentarul Ladislau Tokes, ales pe lista UDMR. De asemenea, presedintele Partidului Civic Maghiar, fostul primar din Odorheiul Secuiesc, Jeno Szasz, care a semnat un parteneriat strategic cu noua formatiune de guvernare din Ungaria, se afla la Budapesta. Szasz spune ca este implicat in consultarile legate de formarea noului Guvern al Ungariei.

Analistul politic Octavian Sergentu de la site-ul www.clujtoday.ro crede ca ascensiunea FIDESZ poate avea un efect benefic asupra comunitatii maghiarilor ardeleni, care ar putea primi mai multe subventii din partea Budapestei. El crede ca poate exista o paralela intre politica romaneasca si cea maghiara, in conditiile in care o serie de basarabeni au ajuns sa detina pozitii importante la Bucuresti: seful Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, familia ministrului de Externe, Teodor Baconschi,: fostul presedinte Emil Constantinescu, presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu, ori poetul Adrian Paunescu.


Adam Michnik: Orban merge inainte dar cu capul intors spre trecut


Fostul disident anticomunist polonez Adam Michnik a avertizat, ieri, la Cluj-Napoca, ca victoria Fidesz la alegerile din Ungaria va influenta istoria Europei de Est, din cauza "nationalismului" presedintelui partidului, Viktor Orban, care "merge inainte, dar cu capul intors spre trecut". Michnik a declarat ca il cunoaste pe Viktor Orban de peste 20 de ani si ca acesta a fost, initial, un politician liberal de stinga, iar acum a devenit un nationalist de dreapta. "Victoria zdrobitoare a lui Viktor Orban va complica istoria din aceasta parte a Europei, este un semnal al lucrurilor care s-ar putea intimpla. Il stiu pe Orban de 21 de ani si i-am observat evolutia. A fost un liberal de stinga, iar acum este un nationalist de dreapta. Nationalist inseamna ca nu doresti sa asculti parerile partii adverse. El merge inainte cu capul intors spre trecut si se uita in continuare spre Trianon. Daca ai capul intors inapoi, te poti impiedica usor de orice piatra", a precizat Adam Michnik. Potrivit acestuia, dupa victoria partidului condus de Orban, lucrurile vor deveni periculoase mai ales pentru Ungaria si ar putea duce chiar la un conflict slovaco-ungar.

Adam Michnik a precizat ca, pe de alta parte, in Romania situatia "este putin altfel".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.