Internațional

Arca lui Noe, descoperita in Turcia?

Ziarul de Vrancea
29 apr 2010 1826 vizualizări
n un grup de cercetatori sustine ca a fost descoperita Arca lui Noe pe muntele Ararat din Turcia n ei aduc ca dovezi filme, poze, bucati de lemn datate acum 4800 de ani n specialistii sustin ca trebuie sa fim rezervati, insa descoperirile par uimitoare

Un grup de exploratori chinezi si turci aflati in cautarea relicvelor biblice a anuntat recent ca este posibil sa fi descoperit Arca lui Noe, la altitudinea de 4.000 de metri, pe Muntele Ararat din Turcia. Echipa sustine ca a colectat mostre din lemn dintr-o structura de pe muntele Ararat, aflat in estul Turciei, carora datarea cu radiocarbon le-a stabilit originile in urma cu 4.800 de ani, o perioada ce coincide cu cea in care se crede ca a avut loc Potopul lui Noe. "Nu sintem 100% siguri ca este vorba despre Arca dar, in proportie de 99,9%, despre ea este vorba", sustine Yeung Wing-Cheung, un documentarist din Hong Kong, membru al echipei de 15 experti din cadrul Noah\'s Ark Ministries International, organizatie internationala dedicata cautarii miticei ambarcatiuni. Structura descoperita de parteneriatul chinezo-turc avea citeva compartimente, dintre care unele contineau custi din lemn, in care se crede ca ar fi fost tinute animalele. Echipa de exploratori evanghelici au exclus totodata posibilitatea ca acolo sa fi fost o asezare umana, intrucit nu au fost descoperite niciodata dovezi ale prezentei umane la altitudini mai mari de 3.500 de metri in zona. Oficialii locali turci vor solicita guvernului de la Ankara sa aplice pentru locatie statutul de Patrimoniu International UNESCO, astfel incit situl recent descoperit sa fie protejat in timp ce mari sapaturi arheologice vor fi performate in jurul sau.


Nu atit de usor de gasit


Stirea gasirii unor structuri de lemn pe muntele Ararat, care ar avea aproape cinci mii de ani, a facut rapid inconjurul internetului. Dar cercetatorii, care si-au petrecut decenii in studiul regiuni si au esuat in gasirea Arcai, se arata sceptici. Paul Zimansky, un arheolog si istoric de la Stony Brook University, specializat in Orientul Apropiat, afirma ca trebuie sa privim cu suspiciune informatiile furnizate de Biblie, in timp ce arheologul Peter Ian Kuniholm de la Universitatea din Cornell, care si-a centrat cercetarile asupra Turciei timp de decenii, spune ca ceea ce s-a gasit este doar "o ruina". Zimansky arata ca Geneza identifica muntele Urartu (Ararat) ca o zona specifica, nu ca un virf de munte. Peste secole insa, muntele Ararat a ajuns zona favorita pentru vinatorii arcei, pe linga litoralul turcesc al Marii Negre sau Iran. Se pare ca vinatorii Arcai scot la iveala "dovezi" ale existentei ei pe Ararat destul de des in ultimii ani, nu intotdeauna in acelasi loc. Ultima raportare a fost facuta de o expeditie din 2007, care semnala o structura din lemn in interiorul unei cavitati neobisnuite la 4480 de metri altitudine, cu putin sub virful muntelui inalt de 5.137 metri. Zimansky spune ca ar vrea sa auda mai multe de locul in care expeditia a gasit resturile si se indoieste ca ar exista o legatura cu povestea Bibliei. "Nu este de neconceput pentru mine ca au gasit bucati de lemn la acea altitudine, dar asta nu inseamna ca au gasit Arca", arata Zimansky. Chiar daca accepta ca exploratorii pot fi crezuti ca au gasit ceea ce spun ca au gasit, mai ramin o serie de intrebari: datarea cu carbon a fost facuta corect? Peter Ian Kuniholm spune ca ar vrea sa stie si cine a facut datarea cu carbon. Si totusi, este posibil ca o inundatie catastrofala sa acopere muntele Ararat? "Stim ce ce s-a intimplat din punct de vedere arheologic in timpurile care se refera Biblia si nu exista intreruperi majore in civilizatie", observa Zimansky, adaugind: "Nu este destula apa pe Terra incit sa ridice o Arca la o asa inaltime pe un munte."



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.