Internațional

Strategia Cioroianu pentru apropierea de UE

Ziarul de Vrancea
26 apr 2010 446 vizualizări
Decuplarea voluntara a R. Moldova de Transnistria

"Unul din scenariile care ar trebui luate in calcul ar putea fi o decuplare voluntara a R. Moldova de Transnistria. Eu cred, din pacate, ca acest lucru i-ar favoriza apropierea de UE." Declaratia ii apartine lui Adrian Cioroianu, fostul ministru de externe al Romaniei, oferita pentru Europa Libera. "Apropierea R. Moldova de Uniunea Europeana presupune printre altele si solutionarea unor probleme reale cu care in acest moment Chisinaul se confrunta. Una dintre este problema Transnistriei, pentru ca nu vad o solutionare favorabila a dosarului European al Chisinaului in conditiile de acum ale acestei Transnistrii asupra careia Chisinaul nu are niciun control", este de parere Cioroianu. "In acest moment Transnistria este ca o ghiulea de glezna R. Moldova. Ne place, nu ne place, indiferent de declaratiile oamenilor politici de la Chisinau, Transnistria tot acolo ramine, ea nu este controlata de Chisinau si are un efectiv al armatei ruse care nu va pleca de acolo in viitorul apropiat", a conchis fostul ministru de externe al Romaniei.

Cioroianu mai sustine ca R. Moldova mosteneste probleme identitare de dinainte de 1989 si ca a inregistrat si o mica stagnare: "In 1989, R. Moldova, cea sovietica de atunci, era mai libera si mai liberala decit Romania lui Ceausescu, numai ca Romania a progresat vizibil si pe fondul tuturor luptelor politice sau nepolitice directia a fost spre Occident, in timp ce R. Moldova, repet, mai libera si mai liberala in 1989 decit Romania a stagnat din motive ce tin si de ea, dar trebuie s-o spun foarte clar, tin si de Rusia."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.