Internațional

Google dezvaluie harta cenzurii mondiale

Ziarul de Vrancea
22 apr 2010 600 vizualizări
Pentru prima oara, Google a dezvaluit detalii despre frecventa solicitarilor din partea guvernelor din intreaga lume de a le furniza informatii confidentiale despre utilizatori sau de a cenzura informatii

Brazilia este tara care a facut cele mai multe demersuri in acest sens, 3.663 de cereri, urmata de Statele Unite ale Americii, cu 3.580 de cereri, si de Marea Britanie, cu 1.166 solicitari. Aceste date au fost facute publice in contextul in care compania si-a inchis motorul de cautare din China si l-a redirectionat pe pagina din Hong Kong, din cauza deciziei guvernului chinez de a nu renunta la sistemul de cenzura aplicat rezultatelor motoarelor de cautare online. Google nu a putut face publice si statisticile privind solicitarile Chinei, deoarece sint considerate secrete de stat.


In 2002 doar 4 guverne cenzurau informatiile, azi 40


Brazilia a fost tara care a facut si cele mai multe cereri de eliminare a continuturilor din lista de rezultate a Google - 291 de solicitari, intre iulie si decembrie 2009. Pe locul al doilea s-a clasat Germania (188 de cereri), urmata de India (142 de cereri) si Statele Unite ale Americii (123 de cereri). Google a lansat, marti, un serviciu online care masoara gradul de interes al guvernelor din intreaga lume pentru datele personale ale utilizatorilor. Prin aceasta lansare, Google spera ca a facut primul pas spre "o mai mare transparenta".

"Majoritatea acestor cereri sint legitime, iar informatiile solicitate erau pentru investigatii criminale legitime sau pentru eliminarea pedofiliei", a declarat David Drummond, Chief Legal Officer al Google. De asemenea, Google a declarat ca, in prezent, 40 de guverne din intreaga lume cenzureaza informatii, comparativ cu 2002, cind numai patru guverne faceau acest lucru. "Noi credem ca un grad mai mare de transparenta va duce la mai putina cenzura. Daca guvernele, companiile si indivizii nu fac nimic, internetul, asa cum il cunoastem noi, va deveni si mai restrictiv, posibilitatea de alegere si controlul fiind luate din miinile utilizatorilor si puse in miinile celor care limiteaza informatiile", a mai spus el. Reprezentantii Google au mai precizat ca fac publice aceste informatii in spiritul principiilor stabilite de Global Network Initiative, grup care promoveaza libertate de exprimare in mediul online. Alaturi de Google, din aceasta organizatie mai fac parte, printre altii, Microsoft si Yahoo. Noul serviciu nu include date despre numarul de cazuri in care Google a refuzat sau a acceptat sa dea informatii cu caracter personal. Oficialii Google au mai specificat ca se lucreaza la perfectarea informatiilor. Urmatoarele date vor fi facute publice peste sase luni.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.