Internațional

NATO va invita Rusia sub scutul antiracheta

Ziarul de Vrancea
20 apr 2010 664 vizualizări
NATO intentioneaza sa invite Rusia in proiectul unui scut antiracheta in Europa, in cadrul caruia fosti inamici din timpul Razboiului Rece ar urma sa lucreze la o aparare comuna pentru prima data n scutul antiracheta va acoperi intreg teritoriul Europei si urmeaza sa fie finalizat pina in 2018

Rusia ar trebui sa se alature occidentalilor si sa joace un rol-cheie in "construirea si operarea" unui scut antiracheta comun, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de cotidianul britanic The Independent. Anders Fogh Rasmussen a cerut ca Rusia "sa devina parte din familie", intr-o declaratie facuta inaintea unei conferinte a NATO, care va fi organizata in aceasta saptamina, daca traficul aerian perturbat din cauza norului de cenusa vulcanica provenit din Islanda va permite acest lucru. Reuniunea va trasa viitorul Aliantei, intr-o lume marcata de amenintari diferite de cele din timpul Razboiului Rece. Secretarul general al NATO va prezenta la summitul Aliantei ce va avea loc saptamina aceasta, la Tallin, in Estonia, acest plan de dezvoltare si construire a apararii impotriva unor eventuale atacuri cu rachete balistice lansate de Iran. Ar fi prima data cind cele doua parti vor coopera, in conditiile in care NATO incearca sa construiasca legaturi cu fostul sau inamic.


Un acoperis care sa-i includa si pe rusi


Dupa semnarea tratatului ruso-american de dezarmare nucleara START, discutii confidentiale au fost initiate intre Moscova si Washington privind un nou concept al scutului antiracheta, a confirmat purtatorul de cuvint al NATO, James Appathurai.

"Secretarul general (al NATO - n.red.) crede ca rusii ar trebui inclusi intr-un sistem care sa acopere Europa", a afirmat purtatorul de cuvint al Aliantei, James Appathurai. "In loc sa ne concentram pe tratate sau conferinte, ar trebui sa avem o arhitectura de securitate europeana reala - un \'acoperis\' care sa includa rusii, sa fie construit impreuna cu rusii, sa fie mentinut impreuna cu rusii. In consecinta, ei s-ar simti si ar face parte din aceeasi familie de securitate, (...) ceea ce ar ajuta la linistirea temerilor rusilor in legatura cu construirea de ziduri pentru a-i tine afara", a subliniat Appathurai. "Secretarul general crede ca apararea antiracheta este singura metoda pentru a arata, intr-un mod foarte concret, pe care il inteleg oamenii de rind, ca se afla sub o umbrela pe care o conducem impreuna", a adaugat el. Potrivit lui Rasmussen, NATO este pregatita sa depuna eforturi pentru a reduce ingrijorarea Rusiei in legatura cu scutul antiracheta. "Avem nevoie de un sistem de aparare antiracheta care include nu doar tarile NATO, ci si Rusia. Un singur scut de securitate, pe care sa il construim impreuna (...) si pe care sa il operam impreuna. Un scut de securitate care sa ne protejeze pe toti", a declarat el. Noul concept strategic al NATO este realizat de fostul secretar de Stat american Madeleine Albright si Grupul de Experti al organizatiei.


Rusia, din adversara poate ajunge o beneficiara


Rusia s-a opus vehement ideii de a construi un scut antiracheta in Europa de Est, considerind ca aceasta este o ocazie pentru Statele Unite de a amplasa un radar si rachete cu capacitati ofensive in apropiere de granita sa. Administratia Bush a sugerat ca oficiali militari rusi ar trebui sa inspecteze bazele din Polonia si Cehia unde urmau sa fie amplasate elemente ale scutului. Insa Barack Obama a renuntat la planurile initiale antiracheta, intr-o incercare de restare a relatiilor cu Rusia. In luna februarie, Romania a anuntat ca este de acord sa gazduiasca interceptori SM-3 in cadrul unui nou plan de scut american, in timp ce in Polonia ar urma sa fie instalate rachete Patriot. Rasmussen a depus eforturi pentru o imbunatatire a cooperarii si Rusia si a cerut rusilor, in timpul unei vizite la Moscova, in luna decembrie, sa ajute la eforturile din Afganistan, oferind elicoptere. Unul dintre principalele diferente intre NATO si Moscova este prezenta trupelor ruse in regiunile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud. Statele Unite vor ca sistemul antiracheta sa acopere intreaga Europa pina in 2018, a declarat saptamina trecuta Bradley Roberts, secretar adjunct al Apararii.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.