Internațional

Poza cu norul-cenusa-blocat-traficul-aerian

Ziarul de Vrancea
17 apr 2010 691 vizualizări
Vulcanul din Islanda poate aduce o mini epoca glaciara in Europa

Oamenii de stiinta sustin ca eruptiile de o asemenea amploare din Islanda pot avea efecte care dureaza intre doi si patru ani. Specialistii au avertizat ca eruptia vulcanului din Islanda ar putea dura citeva luni si chiar un an, in functie de cum este aprovizionat vulcanul din rezervorul de magma. In urma cu mai bine de doua secole, eruptiile au avut consecinte catastrofale pentru conditiile climatice, agricultura si transport in toata emisfera nordica. Fisura vulcanica Laki din sudul Islandei a erupt timp de opt luni, de pe 8 iunie 1783 pina in februarie 1784, aruncind in atmosfera cenusa si gaze otravitoare care au devastat agricultura Islandei. A urmat o foamete care a ucis un sfert din irlandezi. Norul de cenuse si particule de sulf a calatorit in intreaga emisfera nordica, cu efecte vizibile in Norvegia, Olanda, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Spania, America de Nord. In plus, navele nu au mai putut sa plece pe mare, iar agricultura a fost afectata intrucit eruptia a dus la o vara extrem de fierbinte. Benjamin Franklin a observat o ceata continua deasupra Americii de Nord si Europei. Intreruperea modelelor vremii a dus la o iarna foarte rece, urmata de o primavara plina de inundatii care au luat alte vieti.

Meteorologul Viorica Dima a explicat ca vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda a erupt si in 1821, fenomenul durind mai bine de un an, iar vulcanii din Islanda sint responsabili si pentru un alt fenomen important din istoria moderna. "In perioada cunoscuta sub numele de "Mica Era Glaciara", cu virful in perioada 1645 - 1715, a crescut frecventa eruptiilor vulcanice puternice, care au corespuns cu cei mai reci ani din aceasta perioada, multi cercetatori considerind ca racirea climei in aceasta perioada se datoreaza in principal eruptiilor masive din Islanda", a declarat meteorologul Viorica Dima.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.