Internațional

Americanii vor ajunge pe orbita lui Marte abia in 2035

Ziarul de Vrancea
17 apr 2010 467 vizualizări
Barack Obama a anuntat obiectivul SUA de a trimite astronauti pe orbita planetei Marte in jurul anului 2035, intr-un discurs prin care a incercat sa ii convinga pe numerosii sai critici de justetea viziunii sale in ceea ce priveste explorarea spatiala

"Consideram ca, pina in anul 2025, o noua nava spatiala (...) ne va permite pentru prima oara sa organizam misiuni spatiale cu echipaj uman la bord dincolo de orbita lunara, in profunzimile spatiului", a declarat Barack Obama la Centrul spatial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral, unde a tinut un discurs in care a prezentat viziunea administratiei americane in domeniul explorarii spatiale. "Vom incepe astfel sa trimitem astronauti catre un asteroid, pentru prima oara in istorie, pina la jumatatea anilor 2030, si cred ca vom putea trimite oameni pe orbita lui Marte, care sa poata sa revina cu bine pe Terra, inainte de a putea sa coborim pe Marte", a adaugat presedintele american.

Presedintele Obama a stirnit un val de critici in Congresul american si in rindul comunitatii specialistilor din domeniul spatial, anulind, in luna februarie, programul Constellation, care viza revenirea astronautilor americani pe Luna, ca etapa pregatitoare pentru "cucerirea" planetei Marte. Criticii presedintelui american, printre care se numara si Neil Armstrong, primul om care a pasit pe Luna, in 1969, l-au acuzat pe Barack Obama ca a renuntat la o jumatate de secol de suprematie americana in spatiu. "Nu mai sintem implicati intr-o cursa care vizeaza atingerea unui singur obiectiv, precum aselenizarea", a declarat Obama. "De fapt, ceea ce a fost o competitie mondiala, a devenit de mult timp deja o cooperare globala".


Astronauti trimisi la costuri reduse in spatiu


Presedintele Obama a explicat apoi noua abordare a administratiei americane, care incurajeaza constructia lansatoarelor spatiale comerciale pentru a transporta la costuri mai mici astronautii americani la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) si care va contribui la crearea a cel putin 2.500 de noi locuri de munca in regiunea Cape Canaveral pina in 2012. Anularea programului Constellation a avut loc in momentul in care navetele spatiale americane vor fi retrase din circulatie la sfirsitul anului 2010, antrenind astfel desfiintarea a cel putin 7.000 de locuri de munca de la Centrul spatial Kennedy, reprezentind jumatate din efectivele centrului. Barack Obama a reamintit, totodata, ca doreste consacrarea unei parti mai mari din bugetul NASA pentru conceperea unor noi tehnologii ce vor permite trimiterea astronautilor, mai repede si mai ieftin, in misiuni de explorare a sistemului nostru solar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.