Internațional

Fara o declaratie de razboi, Romania incearca sa muste

Ziarul de Vrancea
16 apr 2010 948 vizualizări
insulita Maican de pe Dunare a aprins spiritele in Ucraina n un deputat ucrainean acuza Romania ca vrea sa modifice linia de frontiera pentru a anexa peticul de pamint cu dimensiunea de 1.500 pe 800 de metri.

"Incet, fara o declaratie de razboi, vecina noastra Romania incearca sa muste", scrie publicatia Segodnea, care acuza ca, "dupa ce in urma cu un an Romania a dat in judecata Ucraina pentru citiva zeci de kilometri patrati de linga Insula Serpilor, din Marea Neagra (care are rezerve semnificative de petrol si gaze), acum incearca sa emita din nou pretentii teritoriale". Ghenadie Zadirko, din Blocul "Iulia Timosenko", sustine ca Romania vrea sa obtinuta insula Maican, aflata in zona de frontiera dintre orasele Chilia si Vilkovo. Conform prevederilor dreptului international, atunci cind granita dintre tari este situata pe un riu, ea se traseaza pe senalul navigabil, daca partile nu au convenit altfel. Dar senalul navigabil dintre insula romaneasca Babin si insula ucraineana Maican este blocat de noroi, circulatia navelor realizindu-se in prezent intre Maican si malul ucrainean, a mentionat Zadirko. El a adaugat ca, in acest context, romanii au evocat pentru prima oara, cu un an in urma, necesitatea modificarii granitei, astfel incit Maican sa devina insula romaneasca. Deputatul citat de publicatia ucraineana spune ca exista si un aspect economic, legat de Canalul Bistroe. Daca s-ar muta granita, coridorul navigabil ar deveni de uz general si taxele incasate de Ucraina s-ar imparti. "Romania nu are nevoie de o insula, ci de Canal (adica de bani - n.r)", a spus Zadirko. El a sugerat in final ca Ucraina ar putea renunta de bunavoie la aceasta insula. Ministerul ucrainean de Externe a anuntat ca Ucraina nu intentioneaza sa modifice linia frontierei cu Romania de-a lungul Dunarii. Oleh Volosin, purtatorul de cuvint al Ministerului, afirma ca situatia insulei Maican intra sub incidenta acordului de buna vecinatate semnat de Romania si Ucraina in anul 2003, care stipuleaza inviolabilitatea frontierei. Documentul din 2003 mentioneaza, printre altele, ca, in cazul unor modificari de factura hidrogeografica, ambele parti trebuie sa intreprinda masuri de restabilire a situatiei anterioare.



MAE roman lasa o portita deschisa


Aplicarea principiilor prevazute de Tratatul dintre Romania si Ucraina poate conduce la schimbarea apartenentei unor insulite, in functie de traseul actual al senalului navigabil, cel care stabileste frontiera pe cursurile de apa, afirma MAE. Ministerul de Externe, Teodor Baconschi, lasa sa se inteleaga ca Romania este indreptatita sa ceara includerea in teritoriul sau a insulei Maikan, aflata pe bratul Chilia al Dunarii, intre orasele Chilia (Romania) si Vilkovo (Ucraina). Baconschi vorbeste de necesitatea reflectarii "modificarilor geomorfologice aparute din 1973 incoace". Baconschi a explicat ca e vorba de o chestiune tehnica, ce ar trebui transata de comisia mixta romano-ucraineana, care lucreaza la noua delimitare a frontierei dintre cele doua state, tinindu-se cont de schimbarile geomorfologice aparute in ultimii 37 de ani, de cind nu s-au mai actualizat, scriptic, datele "din teren". "Este o agitatie mediatica fara niciun temei in politica noastra. Chestiunea este tratata pe baza textului din 2003 al acordului nostru cu Ucraina, de o comisie tehnica pentru stabilirea frontierei comune. Intrucit din \'73 nu s-a mai facut aceasta actualizare, principiul ca frontiera comuna e pe mijlocul senalelor navigabile si, respectiv, pe mijlocul pinzei de apa, in portiunile non-navigabile ale frontierei, ar putea sa modifice sau, mai exact, sa reflecte modificarile geomorfologice aparute din 1973 si pina in 2010. Nu e vorba de nicio revendicare teritoriala, nu avem niciun fel de motiv sa ne agitam. Este o chestiune la indemina expertilor care fac parte din comisia mixta romano-ucrainiana pentru delimitarea frontierei comune. E vorba de studii geometrice si de respectarea situatiei de pe teren, in functie de cele doua principii de delimitare a frontierei comune inscrise in tratatul nostru cu Ucraina din 2003", ne-a declarat Baconschi.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.