Internațional

Controlor de trafic aerian rus: Pilotii polonezi vorbeau ruseste prost

Ziarul de Vrancea
13 apr 2010 615 vizualizări
Doi controlori de trafic rusi sustin ca nu s-au inteles cu pilotii polonezi din cauza barierei lingvistice n ne intelegeam cu echipajul fifty-fifty. Controlul a vorbit cu pilotul in rusa, a fost ajutat de ceilalti care i-au soptit fraze in engleza , afirma un controlor de zbor n vorbeau ruseste, dar era foarte greu pentru ei sa comunice cifre", a adaugat un alt controlor

Controlorul de trafic, Pavel Plusnin, ultimul care a vorbit cu echipajul avionului in care se afla presedintele polonez, a declarat ca a avut dificultati in a se intelege cu pilotii, de care s-a plins ca vorbeau "prost ruseste". Discutiile cu echipajul polonez s-au purtat in limba rusa si "intr-o engleza proasta", a declarat colonelul in rezerva Anatoli Muravev, care s-a aflat printre controlorii de zbor care au intimpinat pe aerodromul Severnyi avionul cu elita politica poloneza. "Mai intii, avionul a intrat la aterizare ferm, asa cum trebuia, fara abateri. Apoi controlorii de zbor au inceput sa aibe dubii. De trei ori coordonatorul de zbor a ordonat aminarea manevrelor. Echipajul nu l-a ascultat. Desi controlorii au avertizat ca vizibilitatea este proasta si trebuie aterizat pe aerodromul de rezerva", a relatat Muravev. "Echipajul nu a raportat nimic, desi trebuia sa o faca. Controlorul de zbor trebuie sa comunice echipajului situatia, dar sa primeasca raspuns la toate informatiile primite si date despre toate manevrele, despre inaltime. Pilotul nu a respectat acest lucru", afirma Muravev, care nu a exclus posibilitatea ca bariera lingvistica sa fie una dintre cauzele dezastrului. Coordonatorul grupului de controlori de zbor a spus chiar: "Ne intelegeam cu echipajul fifty-fifty. Controlul a vorbit cu pilotul in rusa, a fost ajutat de ceilalti care i-au soptit fraze in engleza. De aceea este greu de spus daca pilotul a inteles ce i s-a spus. Bariera lingvistica a blocat o comunicare clara. Cred ca si acest aspect s-a reflectat asupra sfirsitului tragic al zborului. Fireste, un rol major l-au jucat circumstantele meteo", a adaugat controlorul de trafic. Potrivit lui Pavel Plusnin, capitanul aeronavei prezidentiale ar fi spus "Mi-a ramas suficient carburant. Voi face o incercare de aterizare, iar daca nu reusesc voi merge la un alt aeroport". In timp ce se apropiau, "nu ne-au oferit date despre altitudine". Intrebat de ce, controlorul a raspuns: "De unde sa stiu? Pentru ca vorbeau ruseste prost". "Vorbeau ruseste, dar era foarte greu pentru ei sa comunice cifre", a adaugat el.



"Sindromul VIP", invocat de un specialist rus


"Sindromul VIP" nu poate fi exclus in catastrofa aeriana de la Smolensk, sustine un specialist rus, explicind ca decizia de aterizare a fost luata probabil chiar de seful statului.

"In mod clar este vorba despre sindromul pasagerului VIP", a afirmat un specialist in siguranta transporturilor aeriene Viktor Timoskin pentru cotidianul Komsomolskaia Pravda. "Controlorii de trafic aerian i-au recomandat sa aterizeze la Moscova sau Minsk. Sunt sigur ca pilotul l-a informat pe presedinte despre acest lucru si a primit un raspuns ferm ca avionul trebuie sa aterizeze in Smolensk", a subliniat el. In schimb, procurorul general al Poloniei, Andrej Seremet, a declarat ca ipoteza conform careia pilotii avionului presedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, ar fi fost supusi presiunilor inainte de prabusirea la Smolensk (Rusia) inca nu se confirma. Procurorul a precizat ca expertii analizeaza zgomote de fond pe inregistrarile conversatiilor pilotilor pentru a stabili daca au existat sugestii la adresa acestora. Autoritatile ruse au acceptat, la solicitarea omologilor polonezi, sa nu inceapa inlaturarea resturilor avionului pina la mijlocul saptaminii. Potrivit oficialilor de la Moscova, doua delegatii poloneze au sosit in capitala rusa pentru a desfasura propriile investigatii. O parte din cei 27 de specialisti s-a deplasat la Smolensk pentru a analiza resturile avionului, in vreme ce alti 35 au ramas la Moscova unde au fost trimise toate corpurile, cu exceptia celui al presedintelui polonez. Specialistii rusi au inceput sa construiasca un drum pentru a ajuta la inlaturarea resturilor avionului presedintelui polonez Lech Kaczynski.


Barack Obama ar putea participa la funeraliile presedintelui Kaczynski


Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat ieri ca nu exclude participarea presedintelui american, Barack Obama, la funeraliile omologului sau polonez, Lech Kaczynski. "Guvernul prevede ceremonii funerare nationale simbata", scrie luni cotidianului Gazeta Wyborcza. Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat pentru postul de radio TOK FM ca "presedintele rus Dmitri Medvedev ar vrea sa participe la funeraliile omologului sau polonez". Intrebat de postul de radio, el nu a exclus nici participarea presedintelui american, Barack Obama. "Nici acest lucru nu il exclud", a declarat el. "Ma astept ca toata lumea sa vina la Varsovia" pentru funeralii, a declarat el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.