Internațional

Basescu i-a facut un cadou lui Obama: trupe noi in Afganistan

Ziarul de Vrancea
10 apr 2010 580 vizualizări
Presedintele roman s-a prezentat la cina de la Praga oferita de omologul american cu un cadou special pentru presedintele american - suplimentarea trupelor in Afganistan

Presedintele SUA, Barack Obama, le-a dat asigurari, la Praga, liderilor celor 11 tari din Europa Centrala si de Est ca nu vor fi lasati de-o parte in contextul ameliorarii relatiilor intre Washington si Moscova. "Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, premierul croat Jadranka Kosor, omologul lor ungar Gordon Bajnai si cel lituanian Andrius Kubilius au fost primii care au sosit si au facut fotografii cu Barack Obama. (...) Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost primit printre ultimii de presedintele american, inaintea liderilor cehi", observa agentia France-Presse. Associated Press scrie ca "unul dintre liderii gazduiti de Obama a venit la dineu cu un cadou special - trupe suplimentare pentru Afganistan". "Presedintele Traian Basescu a anuntat ca Romania va suplimenta efectivele din Afganistan pina la nivelul de 1.800", fata de 1.072 in prezent.. "Chiar daca aceste trupe suplimentare nu vor face o mare diferenta pe teren, decizia intervine la momentul potrivit pentru presedintele american", comenteaza Associated Press. Conform noului plan antiracheta al Statelor Unite, administratia Barack Obama doreste sa instaleze elemente antiracheta in Romania si Bulgaria. "Alianta Nord-Atlantica a indemnat tarile membre sa sustina ideea construirii unui scut antiracheta comun, cerindu-le sa aprobe acest plan cu ocazia summitului din noiembrie; insa Franta si-a exprimat dubii in legatura cu posibilitatea identificarii de fonduri pentru acest sistem. Joi dimineata, Barack Obama a anuntat ca va incerca sa colaboreze cu Rusia in domeniul apararii antiracheta. Medvedev a declarat ca inca exista dezacorduri cu Statele Unite la acest capitol, exprimind speranta ca se va ajunge la un compromis", comenteaza Reuters. Surse diplomatice afirma ca intrevederea lui Barack Obama cu liderii tarilor din Europa Centrala si de Est a avut rolul inlaturarii temerilor acestora referitoare la abordarea mai prieteneasca a Statelor Unite fata de Rusia.


Est europenii i-au cerut lui Obama sa nu puna regiunea pe tava Moscovei


Amintirile dominatiei Moscovei sint inca proaspete in memoria acestor tari foste comuniste, care s-au alaturat NATO si Uniunii Europene dupa caderea Cortinei de Fier, noteaza Europa Libera. Temerile au sporit in septembrie anul trecut, in momentul in care administratia Obama a decis sa reconfigureze planurile antiracheta ale administratiei Bush. Multi din Europa de Est au interpretat schimbarile aduse apararii antiracheta drept o capitulare periculoasa in fata Kremlinului, mai spune Europa Libera. Premierul Cehiei, Jan Fischer, citat de Reuters, a explicat ca liderii est-europeni nu si-au exprimat temeri fata de relansarea relatiilor SUA-Rusia, cerindu-i insa lui Obama ca politica americana fata de Moscova sa "respecte interesele regiunii" Europei Centrale si de Est. "Temele majore ale agendei reuniunii presedintelui american cu liderii est-europeni se refera la crearea unui scut antiracheta in Europa, la programul nuclear iranian si la situatia din Afganistan", scrie site-ul Novinite.com. Conform Radio Free Europe/Radio Liberty, Obama a subliniat ca Articolul 5 din Carta NATO, care obliga statele aliate sa apere un membru care este atacat, "trebuie sa ramina relevant pentru contracararea amenintarilor secolului 21". RFE/RL noteaza ca unii lideri est-europeni si-au exprimat temerea ca Articolul 5 nu va fi respectat in eventualitatea unui atac. Casa Alba a subliniat ca noul proiect antiracheta, care initial va utiliza interceptoare maritime mobile, este mult mai eficient din punct de vedere militar si este mai putin provocator din punct de vedere politic fata de Rusia. Multe voci din estul Europei au interpretat schimbarile ca fiind "o capitulare periculoasa" in fata Kremlinului, in pofida faptului ca rusii se opun si noului plan, comenteaza RFE/RL.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.