Internațional

Stratfor: Mizele Cinei de la Praga

Ziarul de Vrancea
9 apr 2010 483 vizualizări
In aceeasi zi in care Barak Obama si Dmitri Medvedev au semnat Tratatul START in capitala Cehiei, liderul de la Casa Alba linisteste temerile a 11 lideri centrali si est europeni n agentia Stratfor arata ca, in acest fel, presedintele american bate obrazul Frantei si Germaniei pentru dezvoltarea unei relatii privilegiate periculoase cu Rusia, uitind de tarile estului Europei

Inaintea intilnirii presedintelui american Barak Obama cu 11 lideri ai tarilor din Europa Centrala si de Est, intr-o cina care va avea loc la Ambasada SUA din Praga,

Stratfor face o scurta analiza a mizelor si importantei ei. Scopul intilnirii este, potrivit unor surse Stratfor, de a discuta despre Afghanistan si participarea acestor tari alaturi de SUA in teatrul de operatiuni de acolo, despre Noul Concept Strategic al NATO, despre relatia cu Rusia si chestiuni privind securitatea Asiei Centrale si din Balcani. Este ocazia ca liderii tarilor central si est-europene sa isi exprime ingrijorarile privind resetarea relatiei dintre SUA si Rusia. Rominia si Polonia sint interesate de scutul antiracheta, tarile baltice de o prezenta mai substantiala a NATO pentru a contracara prezenta rusa in Marea Baltica si toate sint interesate de raspunsul Washingtonului la schimbarea politica ce a avut loc in Ucraina. De partea americana, este ocazia ca aceasta sa ii linisteasca pe liderii central si est-europeni si sa le arate angajamentul fata de regiune. Cu citeva luni in urma, Obama a refuzat sa participe la Summit-ul UE-SUA, fara a da un raspuns lamuritor. Stratfor este chiar mai tansanta: a aratat ca are lucruri mai importante de facut. Acum insa Obama le arata Frantei si Germaniei ca, desi n-a avut timp pentru o intilnire cu "motoarele" UE, are timp si considera relevanta o cina cu liderii Noii Europe. Este un mesaj care va fi bine inteles in capitalele Europei Occidentale. Stratfor comenteaza ca central si est-europenii devin din ce in ce mai frustrati de faptul ca Parisul si Berlinul dezvolta o relatie privilegiata cu Rusia, si vad ca interesele lor economice - exprimate prin apartenenta la UE - pot deveni divergente cu cele de securitate - exprimate prin apartenenta la NATO. Stratfor forteaza putin lucrurile si aduce in atentie si un alt argument. El nu trebuie ignorat totusi. Stratfor sustine ca actuala criza din Kirgistan a aparut ciudat in aceasta perioada si a fost oarecum pregatita de media rusa prin tot felul de articole privind turbulente de-acolo si probleme legate de coruptie. Mai mult, remarca si faptul ca premierul Putin a salutat indepartarea de la putere a lui Bakyev.


Tratatul START reduce cu 74% armele nucleare


Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, si cel al Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, au semnat, ieri, la Praga, noul tratat de dezarmare nucleara - START. Barack Obama, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a semnat acest tratat la mai putin de 48 de ore dupa ce a prezentat o noua doctrina nucleara, potrivit careia Statele Unite nu vor recurge la arma nucleara decit "in circumstante extreme" pentru a-si apara interesele vitale si cele ale aliatilor sai.


Principalele prevederi ale noului tratat START


n reducerea cu 74% a numarului de focoase nucleare detinute de cele doua tari (comparativ cu limita stabilita prin tratatul START I din 1991) la 1.550. Aceasta cifra corespunde unei diminuari cu 30 la suta a numarului de ogive comparativ cu Tratatul de reducere a arsenalelor nucleare strategice (SORT sau tratatul de la Moscova), semnat in 2002.

n limitarea la 800 de numarului de vectori (rachete intercontinentale, la bordul submarinelor si al bombardierelor) in uz sau nu de fiecare dintre cele doua tari.

n limitarea la 700 a numarului de vectori in uz

n Scutul antiracheta: Potrivit Washingtonului, textul nu prevede nici o contringere pentru efectuarea de teste, dezvoltarea sau instalarea de sisteme de aparare antiracheta de catre Statele Unite, in curs sau programate. Noul tratat nu impiedica nici proiectele americane in materie de atacuri conventionale cu raza lunga.

n Verificarea: Noul tratat preia elemente ale START I si le adapteaza noilor plafoane. Acesta prevede verificari la fata locului ale instalatiilor nucleare, schimburilor de date, cit si a instiintarilor reciproce despre armamentul ofensiv si complexele nucleare.

n Durata tratatului: Tratatul are o durata de aplicare de zece ani incepind de la data intrarii sale in vigoare si va putea fi reinnoit pentru o durata maxima de cinci ani. O clauza prevede ca fiecare parte sa se poarta retrage. Rusia a subliniat deja ca START II este valabil atit timp cit sistemul antiracheta al SUA nu va ameninta Rusia

n Intrarea in vigoare: Tratatul va intra in vigoare dupa ratificarea de catre Parlamentele celor doua tari. Tratatul SORT din 2002 va fi abolit in mod automat odata cu intrarea in vigoare a noului text.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.