Internațional

Revolta generala in Kîrgîzstan

Ziarul de Vrancea
8 apr 2010 513 vizualizări
Demonstratiile violente din acest mic stat din Asia Centrala s-au incheiat cu moartea a zeci de oameni, dupa ce fortele de ordine au deschis focul n asta nu i-a impiedicat pe manifestanti sa devasteze institutiile publice si chiar resedinta presedintelui

Parlamentul din Kirgizstan a fost ocupat ieri de manifestantii care au preluat controlul cladirii, in timp ce parterul imobilului in care se afla Parchetul general era cuprins de flacari. Opozantii au intrat cu sutele in sediul Parlamentului, situat la citeva zeci de kilometri de presedintie, cladire luata, de asemenea, cu asalt de manifestantii care cer demisia presedintelui Kurmanbek Bakiev.

Mai multe mii de protestatari s-au adunat la primele ore ale diminetii in centrul capitalei Biskek, cerind demisia presedintelui si reducerea tarifelor la curent si caldura. Scinteia izbucnirii revoltei pare a fi insa arestarea unor lideri ai opozitiei. Politia a incercat pe tot parcursul zilei sa disperseze manifestantii, de cele mai multe ori cu brutalitate, facind uz de bastoane, grenade lacrimogene si gloante de cauciuc si chiar de arme automate.

Bilantul confruntarilor ar fi trecut de 100 de morti, potrivit unor surse citate de site-urile internationale de stiri, de trei ori mai mare decit aratau aseara cifrele oficiale. Majoritatea acestor persoane au fost impuscate mortal, a precizat Larisa Kacibekova, purtator de cuvint la Ministerul Sanatatii. Bilantul ranitilor se ridica la 142 de persoane, a adaugat ea.

Din cauza confruntarilor izbucnite ieri la Biskek si in alte orase din tara, unde manifestantii au luat cu asalt cladiri oficiale, autoritatile au instituit starea de urgenta, acuzind Rusia ca s-ar afla in spatele tulburarilor. Presedintele Bakiev sustine ca in strada au iesit "separatistii" si "extremistii", pe care presa rusa i-a prezentat ca opozitie. Ministerul rus de Externe, prin vocea purtatorului sau de cuvint Andrei Nesterenko, a negat categoric orice implicare in evenimentele de la Biskek si a facut apel la calm.

Ministrul de Interne din Kirgizstan, Moldomusa Kongantiev, a fost ucis la Talas (nord-vest), potrivit AFP, iar prim vicepremierul Akilbek Japarov a fost luat ostatic de catre manifestanti de opozitie.

Kirgizstanul se afla de mai multe saptamani intr-un vid informational, intrucit autoritatile au blocat accesul la mass-media electronice ruse si locale. Televiziunea de stat din Biskek a retransmis pe tot parcursul zilei de ieri declaratia facuta marti de premierul Daniar Usianov ca autoritatile nu vor tolera protestele.

Actualul presedinte Kurmanbek Bakiev a venit la putere in 2005, pe valul "revolutiei lalelelor" care l-a inlaturat pe fostul sef al statului Askar Akaiev. Acesta din urma s-a refugiat la Moscova.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.