Internațional

Reportaj socant de criza in Gara de Nord. Cea din Paris

Ziarul de Vrancea
7 apr 2010 753 vizualizări
Prostitutia ocazionala se dezvolta în Gara de Nord din capitala Frantei n descoperirea este rezultatul unei anchete AFP

Prostitutia ocazionala se dezvolta in zona Garii de Nord din Paris, in rindul adultilor si minorilor care traiesc intr-o stare precara, potrivit unei anchete realizata timp de mai multe luni de catre un jurnalist de la AFP.

Timp de sase luni, prin intermediul internetului, Sandrine, in virsta de 43 de ani, isi fixa intilnirile de dupa-amiaza in Gara de Nord, loc aglomerat si anonim unde se aduna grupurile vulnerabile. în ciuda "inimii si corpului obosite", ea se duce totusi la bordel pentru "lucrurile obisnuite". "Am fost concediata acum doi ani, tatal celor trei copii ai mei nu plateste pensie, mi-e teama sa nu-mi pierd casa", a povestit laconic femeia, privind in jos. "Ma prostituez pentru 70 de euro cind datoriile mele se aduna prea mult".

Femeia face parte dintre cele cincizeci de "prostituate ocazionale" intervievate de AFP, ea dorind sa-si pastreze anonimatul. Consuma "din ce in ce mai mult" alcool si crack pentru "a suporta" barbatii care o "degusta" si "presiunile tot mai mari ale proxenetilor de cartier".


La 15 ani, singura in strada


"Ma prostituez din cind in cind, este tot ce am gasit pentru a nu decadea si mai mult, explica Eric, de 27 de ani, fara domiciliu si fara loc de munca de mai bine de doi ani. Visul meu este sa gasesc un client bogat care sa ma intretina mai multe luni".

Cautarea unui "baiat" de cartier sau care vine din Marea Britanie ori din Belgia duce, in egala masura, tineri francezi in ratacire sau tineri migranti romani, uneori minori, sa practice prostitutia, ocazional, in apropierea garii.

"Cind obosesc sa mai dorm in strada, accept sa-mi ofer serviciile sexuale unui batrin si uneori ii cer si bani, intre 20 si 50 de euro pe noapte", povesteste Sofia, in virsta de 15 ani, care a fugit in rinduri repetate din casa de copii unde a fost lasata inca de mica.

începind cu ora 20.00, baieti romani care locuiesc pe terenuri parasite de la periferia din nordul Parisului dispar cu oameni care vin sa le solicite deschis serviciile in gara. Ca si cei mai multi dintre acesti baieti, Ion, in virsta de 14 ani, neaga toate relatiile sexuale. "Uneori merg doar sa ma plimb cu barbatii, ei nu ma ating", a spus romanul.


"Prostitutia este rezultatul intilnirii dintre mizerie si exploatare"


Asociatii precum Hors-la-Rue reclama permanent inactivitatea autoritatilor publice fata de prostitutia de risc, ale carei victime sint minorii si tinerii adulti aflati in risc de excluziune. "Prostitutia este mereu rezultatul intilnirii dintre mizerie si exploatare", subliniaza Jean-Sébastien Mallet, delegat general al Fundatiei Scelles, ingrijorindu-se de aceasta forma de "normalizare" in favoarea crizei economice actuale.

Dar prostitutia ocazionala poate conduce spre o activitate permanenta, de multe ori distructiva. "La inceput eram sigura ca va fi ceva temporar si ca pot controla lucrurile", explica Francoise, de 53 de ani, fost secretar in domeniul somajului. "în primele sase luni ma uram si eram dependenta de cocaina. Astazi, fortata de batai, am acceptat legea proxenetilor", a marturisit femeia.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.