Internațional

Femeile kamikaze, virful de lance al rebeliunii islamiste în Rusia

Ziarul de Vrancea
31 mar 2010 685 vizualizări
Multe dintre atentatele pregatite in Caucaz si puse in practica cu predilectie la Moscova au fost duse la indeplinire de femei originare din republicile cu populatie majoritar musulmana. Fie ca au fost victime ale violurilor comise de militarii rusi, fie ca si-au pierdut familiile in razboi, ele au reusit de cele mai multe ori sa aduca razboiul pe strazile Moscovei.

Femeile kamikaze, aflate la originea atentatelor de luni, au reprezentat in ultimii zece ani arma privilegiata a rebeliunii islamiste din Caucazul de Nord, ele fiind motivate de razbunare sau implicate impotriva vointei lor, comenteaza AFP. Capul si parti din cadavrul unei presupuse teroriste kamikaze au fost descoperite luni la statia de metrou Park Kulturi, din Moscova. "Era o femeie tinara de 18-20 de ani, cu o fata tipica regiunii Caucaz si cu ochi caprui", a declarat o sursa din cadrul fortelor de ordine.

Specialistii nu considera aceste elemente surprinzatoare. "Atentatele din Caucazul de Nord sint comise cel mai frecvent de femei", aminteste Grigori Svedov, redactor-sef al portalului de informatii privind Caucazul kavkaz-uzel.ru (caucasianknot.info in engleza).


Debut cu efect de groaza in luarea de ostatici de la Teatrul Dubrovka


Potrivit lui Aleksandr Cerkasov, un specialist de la organizatia neguvernamentala Memorial, "cel mai adesea razbunarea este cea care le impinge sa se sacrifice". "Stim prea putin in legatura cu vietile acestor femei inainte de actul terorist, in legatura cu ce le-a facut sa il comita. Poate, daca ar fi existat un interes mai mare, ele ar fi putut fi impiedicate sa treaca la actiune", continua el.

"Deseori femeile sint cele care au apropiati printre teroristi (...) Femeile sint mai emotive si, daca iau o decizie, nimic nu le poate opri", explica, la rindul sau, Vladimir Vasiliev, presedintele comisiei din Duma (Camera Inferioara a Parlamentului) care a condus celula de criza in timpul luarii de ostatici intr-un teatru din Moscova, in 2002, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei.

Atentatele sinucigase comise de femei cecene au inceput in Rusia odata cu cel de-al doilea razboi din Cecenia, dupa intrarea trupelor rusesti in aceasta republica rebela din Caucazul rus in anul 1999. Imaginile care le arata purtind valuri islamice si centuri umplute cu explozibili in timpul spectaculoasei crize a ostaticilor de la Teatrul Dubrovka din Moscova, in octombrie 2002, au provocat o adevarata stare de trauma. "Ele au fost folosite de liderii rebeli pentru a-i impresiona pe spectatori, pentru a le atrage atentia. Si a fost un calcul reusit", apreciaza Aleksandr Cerkasov.


De ce femei?


Supranumite "vaduvele negre", ele au intrat in atentia publica de mai multe ori dupa acea data, prin atentatul de la un festival rock din Moscova, in iulie 2003 (15 morti), dubla catastrofa aeriana de la 24 august 2003 (90 de morti) si mai multe atacuri mortale in Caucaz. într-o ancheta intitulata "Logodnicele lui Allah", publicata in 2003, o jurnalista rusa, Iulia Iuzik, a afrmat ca, dintre aceste femei, doar una din zece era motivata de un ideal. Celelalte noua, aflate frecvent sub influenta unor substante psihotrope, ar fi fost manipulate de un supraveghetor ascuns.

Grigori Svedov crede, la rindul sau, ca razboiul separatist din Cecenia s-a transformat "intr-un razboi religios in care motivele personale nu conteaza". Batalionul de kamikaze Ryad-us-Salihin (Gradina virtuosilor), creat in 2002 si care a anuntat in 2009 reluarea activitatilor sale, "incearca in mod intentionat sa implice femei in activitatile sale. Unul dintre motive este acela ca femeile atrag mai putine suspiciuni", potrivit lui Svedov.


Politica Moscovei de stabilizare a Caucazului este un esec


Aleksandr Cerkasov si-a exprimat regretul ca Rusia nu lasa nici o sansa acestor femei sa iasa din cercul terorismului. El a citat exemplul lui Zarema Mujihoieva care, recrutata pentru a deveni kamikaze, "s-a predat fortelor de ordine" in iulie 2003, in timp ce se pregatea sa comita un atentat intr-o cafenea din Moscova. "Ea a marturisit totul, s-au efectuat arestari datorita acesteia, dar ea a fost condamnata la 20 de ani de inchisoare". "în Rusia, daca cineva este pus pe lista «suspectilor care ii ajuta pe rebeli», el nu poate decit sa fie astfel", a conchis Cerkasov.

De altfel, mai multi analisti citati de AFP sustin acelasi lucru, si anume ca cele doua atentate sinucigase comise in metroul din Moscova evidentiaza esecul premierului Vladimir Putin de a pune capat violentelor separatiste care afecteaza de mai multi ani regiunea Caucazului. "Este un esec al politicii lui Vladimir Putin in Caucazul de Nord. Orice atac terorist este un esec al serviciilor speciale. Iar serviciile speciale sint copilul protejat al Kremlinului", declara analistul independent Aleksandr Golt.

Unul dintre atentate a avut loc in Piata Lubianka, unde este sediul FSB (fost KGB). FSB, condus in anii \'90 de Vladimir Putin, reprezinta un element-cheie in lupta impotriva militantilor separatisti din Cecenia.

Exploziile, soldate cu 39 de morti, au avut loc la aproape un an dupa ce Kremlinul a celebrat sfirsitul unui deceniu de confict in Cecenia, pretinzind ca stabilitatea a revenit in aceasta regiune si oferindu-i un cec in alb presedintelui cecen Ramzan Kadirov.

în realitate insa, in ultima vreme atacurile impotriva fortelor de ordine nu au incetat sa se multiplice in Cecenia, in Daghestan si Ingusetia. La un moment dat, in noiembrie 2009, presedintele rus Dmitri Medvedev a recunoscut ca instabilitatea regionala ramane principala problema a Rusiei.


Avertisment pentru autoritatile de la Moscova cu o zi inainte de atentate


Zvonurile despre producerea unor atacuri teroriste in metroul moscovit au circulat inca din ajun. Duminica, 28 martie, o femeie a sunat la politie si a anuntat ca in subteran s-ar putea produce o explozie pregatita de ceceni. Avertismentul a fost facut la 17.36, ora Moscovei. Femeia a povestit cum, in metrou fiind, a auzit discutia unor locuitori ai Ceceniei, printre care si citeva femei, despre exploziile care vor avea loc. Femeia a crezut ca atacul se va produce la statia Konkovo, unde surprinsese respectiva discutie. Fortele de ordine au controlat statia, folosind inclusiv ciini, dar nu au descoperit nimic suspect.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.