Internațional

Atacurile teroriste s-au mutat sub pamint

Ziarul de Vrancea
30 mar 2010 609 vizualizări
Soc si groaza in metroul din Moscova

38 de oameni au murit in doua explozii - dintre care una produsa chiar in statia de linga sediul serviciilor de informatii n atacurile sinucigase au fost executate de femei kamikaze despre care se crede ca ar apartine gruparii cecene Vaduvele Negre


Reteaua de metrou din Moscova a fost tinta a doua atentate sinucigase, ieri dimineata, la o ora de virf, acestea fiind primele astfel de atacuri, care ar putea fi comise de militanti din Caucazul de Nord, dupa sase ani de relativ calm. Prima explozie s-a produs la ora locala 07.57 (06.57 ora Romaniei) in cel de-al doilea vagon al unei garnituri care ajunsese in statia Lubianka, din centrul Moscovei, aproape de sediul FSB - serviciul rus de securitate. Bilantul deflagratiei a fost mai singeros decat al celei de-a doua explozii, survenite 40 de minute mai tirziu, intr-o alta statie de metrou.

Atacul seamana izbitor cu cel pus la cale in vara lui 2005 de un grup de tineri in metroul londonez. Atunci, trei tineri de origine pakistaneza si-au pregatit incarcaturile explozive camuflate in rucsacuri pe care le-au detonat simultan in garniturile subterane. O a patra explozie a avut loc intr-un autobuz. 52 de oameni au murit in aceasta serie de atacuri. Cu un an inainte, pe 11 martie 2004, o alta serie de explozii a ucis 191 de oameni (intre care 16 romani) care calatoreau in patru trenuri aflate in momentul deflagratiilor in zona Madridului.


Din nou Cecenia


Atentatele comise ieri la metroul din Moscova poarta amprenta unei operatiuni a gruparii cecene Vaduvele Negre, afirma analisti citati de CNN. Un lider al rebelilor ceceni a respins orice legatura cu atacul. Oficialii rusi au declarat ca atentatele au fost comise de doua femei-kamikaze, despre care se crede ca au avut drept ghizi alte doua femei.

Cecenii, majoritatea fiind musulmani sunniti, considera Caucazul drept patria lor, iar Moscova se teme de crearea unui stat islamic si refuza sa le acorde autonomie. Conflictul isi are originile in era lui Stalin, cind sute de mii de ceceni au fost mutati fortat in Siberia, afirma analistul Bob Ayers. "Cind au revenit, au dorit sa isi restabileasca prezenta in Cecenia si considera ca este patria lor", afirma Ayers.

Folosirea femeilor ca teroriste sinucigase sau "Vaduve negre" este o modalitate prin care conflictul din Cecenia este diferit de actiunile retelei al-Qaida, asemanindu-se mai degraba cu fosta campanie a IRA in Irlanda de Nord, apreciaza Ayers. "Acest conflict are o motivatie politica, nu este vorba de o ideologie religioasa ca in cazul al-Qaida; participa toata lumea, indiferent ca este femeie sau barbat. Nu este ca in cazul al-Qaida, cind femeile trebuie sa stea ascunse si sa nu aiba roluri in atacuri", explica Ayers.


Presedintele cecen (prorus) cere eradicarea terorismului


Presedintele cecen, Ramzan Kadirov, a condamnat atentatele comise luni dimineata la metroul din Moscova si a cerut eradicarea terorismului. "Vom lupta impotriva teroristilor pina la exterminarea lor completa", a declarat el, reluind practic amenintarile premierului Vladimir Putin. "Admonestarile nu sint suficiente pentru a eradica acest rau (...). Teroristii vor fi lichidati fara mila, daca opun o rezistenta armata", a declarat el. Amintind ca atentatele de la Moscova s-au soldat cu zeci de morti si raniti, liderul cecen a subliniat: "Este vorba despre o noua provocare lansata de terorism la adresa statului si societatii". Potrivit lui Kadirov, teroristii incearca sa induca panica in rindul populatiei si sa paralizeze sediile administrative.


Bombe de 1,5 kg


Puterea exploziei care s-a produs in statia Park Kulturi din metroul moscovit a fost de circa 1,5 kilograme echivalent de trotil, a declarat reprezentantul oficial al Comisiei de Ancheta de pe linga Procuratura Generala a Rusiei, Vladimir Markin. Potrivit lui Markin, datele preliminare ale anchetei au aratat ca in atentat s-a folosit explozibilul plastic, care a fost detonat in momentul cind usile trenului se deschideau. în acelasi timp, o sursa de informatie anonima din cadrul structurilor rusesti de aparare a ordinii publice a declarat ca puterea exploziei din statia Lubianka a fost "diluata", deoarece terorista era inconjurata de multa lume, iar usile erau deschise.


Radiografia atentatelor


Exploziile de la metroul din Moscova ar putea reprezenta raspunsul unor militanti din Caucazul de Nord la operatiuni recente ale politiei ruse impotriva unor lideri ai acestora, a declarat prim-vicepresedintele Consiliului Federatiei, Aleksandr Torsin. "în opinia mea, actele de terorism de la metroul din Moscova reprezinta o razbunare pentru uciderea unor militanti din Caucazul de Nord, ca Said Buriatki si Atemirov. Acesti militanti au un comportament salbatic si razbunator", a subliniat el. Actele teroriste au fost bine planuite si executate in mod profesionist, a apreciat Torsin. "Au avut loc doua explozii la metrou in orele de virf, implicind un numar mare de victime", a subliniat el.

Oficialul a apreciat ca este important sa nu se instaleze panica si sa se constientizeze posibilitatea unor atacuri viitoare. "Alegerea zilei de luni, dupa duminica Floriilor, nu a fost, de asemenea intimplatoare. Controalele politiei au fost usor relaxate, dupa eforturile care au avut loc cu o zi inainte", a continuat acesta.

Torsin a declarat ca societatea si-a pierdut din nou "vigilenta". "Noi am crezut ca operatiunea impotriva terorismului in Caucazul de Nord s-a incheiat odata cu atacurile teroriste. Dar, se pare ca cei care lupta impotriva noastra nu au aceeasi parere. Ultimele actiuni teroriste confirma acest lucru", a subliniat inaltul oficial.

El a apreciat ca este necesara o "consolidare a controlului imigrantilor", adaugind ca sustine propunerea sefului Comisiei de Investigatie din cadrul Biroului Procurorului General, Aleksandr Bastrikin, privind "amprentarea si prelevarea de probe de ADN de la fiecare" imigrant, a mai declarat prim-vicepresedintele Consiliului Federatiei.


Atentatele care au ravasit Rusia in ultimii zece ani


8 AUGUST 2000 - O deflagratie puternica produsa intr-un pasaj de metrou la statia Pusinskaia, din centrul Moscovei, a provocat moartea a 12 persoane si ranirea altor 150. Un dispozitiv explozibil artizanal, care avea echivalentul a 800 de grame de TNT, a fost lasat intr-o geanta in apropierea unui chiosc.


23 OCTOMBRIE 2002 - Teroristii ceceni au ocupat teatrul din strada Dubrovka, din sudul Moscovei. în urma unei operatiuni antiteroriste, toti agresorii au fost ucisi. în acest incident au murit 129 de persoane.


5 IULIE 2003 - Circa 20 de persoane au murit si alte 50 au fost ranite in urma unei explozii de proportii care a avut loc la un festival de muzica organizat in localitatea Tusino, situata in sud-vestul Moscovei. O femeie kamikaze a detonat centura de explozibili pe care o avea asupra sa in apropierea casei de bilete.


10 DECEMBRIE 2003 - Treisprezece persoane au fost ranite din cauza unui atac terorist comis de cinci femei, dotate cu dispozitive explozibile, la hotelul National, situat in apropierea Pietei Rosii.


6 FEBRUARIE 2004 - Circa 40 de persoane au fost ucise si alte citeva sute ranite intr-una din cele mai puternice explozii produse pina la acel moment, intre statiile de metrou Paveletkaia si Avtozavodskaia, din sudul Moscovei. Explozibilul a avut echivalentul a patru kilograme de TNT. în urma acestui atac, a fost introdus sistemul de monitorizare video la metrou.


31 AUGUST 2004 - La statia Rijskaia, o femeie kamikaze a comis un atentat terorist la intrarea in metrou. Zece persoane au fost ucise, inclusiv terorista si complicele sau, in vreme ce 50 de persoane au fost ranite. Complicele teroristei, Nikolai Kipkeev, era liderul unei grupari teroriste islamice si era suspectat de implicare in doua atacuri teroriste comise in 2004 la o statie de autobuz din localitatea Voronej, din sudul Rusiei, potrivit anchetatorilor.


13 AUGUST 2007 - O explozie a cauzat deraierea trenului Nevski Express care facea legatura intre Moscova si Sankt Petersburg. Treizeci de persoane au fost ranite, iar doi barbati originari din Caucazul de Nord au fost acuzati de producerea incidentului.


27 NOIEMBRIE 2009 - Patru vagoane apartinind trenului Nevsku Express au deraiat pe ruta Mosova - Sankt Petersburg din cauza detonarii unei bombe, care avea echivalentul a sapte kilograme de TNT. Douazeci si opt de persoane au fost ucise si 95 au fost ranite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.