Internațional

Cancerul va fi tratat cu nanoroboti

Ziarul de Vrancea
29 mar 2010 525 vizualizări
ARN-ul - acidul ribonucleic - este un mesager de natura chimica despre care cercetatorii considera ca ar juca un rol cheie in evolutia cancerului.

Numeroase companii farmaceutice sau specializate in biotehnologie, printre care se numara Alnylam, Merck, Pfizer, Novartis si Roche, cauta de multi ani solutii viabile de manipulare a ARN-ului pentru a bloca activitatea genelor responsabile cu sinteza proteinelor implicate in declansarea cancerului, orbirii si a maladiei SIDA. Insa aplicarea tratamentului doar asupra anumitor celule-tinta din organism (celule canceroase) a reprezentat intotdeauna o adevarata problema pentru cercetatori. O echipa de cercetatori de la California Institute of Technology din Pasadena a folosit nanotehnologia - stiinta obiectelor minuscule - pentru a fabrica o serie de mici roboti polimerici, acoperiti cu o proteina denumita "transferina", pentru a ajunge la receptorii - portile moleculare - mai multor tipuri de celule tumorale.

Alte echipe de cercetatori au folosit lipide (grasimi) pentru a transporta diverse medicamente antitumorale prin organism pina la celulele canceroase. Compania Pfizer a anuntat, saptamina trecuta, ca a semnat un contract cu societatea canadiana Tekmira Pharmaceuticals Corp pentru a fabrica un astfel de "nanovehicul" ce va putea fi utilizat in RNAi, impreuna cu trusturile Roche si Alnylam.

In cadrul metodei abordate de specialistii americani de la California Institute of Technology din Pasadena, dupa ce nanoparticulele identifica celulele canceroase, ele patrund in interiorul acestora si se dezintegreaza, eliberind mici cantitati de ARN care blocheaza activitatea genei responsabile cu sinteza proteinei - ribonucleotid reductaza - ce are rol in cresterea tumorilor. In prima faza a unui studiu clinic efectuat pe pacienti care prezentau diverse tipuri de tumori, medicii americani le-au administrat acestora mici doze de nanoparticule antitumorale, de patru ori pe zi, timp de 21 de zile, pe cale intravenoasa, in cadrul unor sedinte de cite 30 de minute. Mostrele tumorale prelevate de la pacientii suferind de melanom au relevat faptul ca nanoparticulele au reusit sa identifice tumorile si s-au infiltrat in interiorul acestora. Cercetatorii americani au descoperit totodata ca aceasta terapie genica a fost capabila sa blocheze proteina ribonucleotid reductaza, demonstrindu-si astfel eficienta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.