Internațional

Obama si Medvedev s-au certat de la scutul antiracheta din Romania

Ziarul de Vrancea
29 mar 2010 462 vizualizări
n in 24 februarie, Obama i-a trintit telefonul in nas lui Medvedev n cearta a survenit dupa anuntul surpriza al Romaniei ca accepta gazduirea scutului antiracheta

Barack Obama a incheiat suparat o convorbire telefonica pe tema tratatului START avuta in februarie cu Dmitri Medvedev, care a solicitat noi concesii privind scutul antiracheta, la scurt timp dupa ce Romania anuntase ca va gazdui interceptori ai acestuia, relateaza New York Times. Disputele care au marcat negocierea noului tratat au cunoscut o noua intensificare "cind Romania a anuntat, in mod neasteptat, ca va gazdui elemente ale scutului antiracheta, ceea ce aducea sistemul reconfigurat de aparare chiar in curtea geopolitica a Rusiei", afirma New York Times. "Aceasta a dus la o conversatie telefonica tensionata cu Medvedev in data de 24 februarie", adauga sursa citata, precizind ca Medvedev a insistat asupra elaborarii unei declaratii comune referitoare la apararea antiracheta, solicitare respinsa de presedintele american. "Dmitri, am convenit deja", i-a spus exasperat presedintele american, Barack Obama, omologului sau rus, conform relatarii consilierilor de la Casa Alba. "Nu putem face acest lucru. Daca asta inseamna ca renuntam la tratat si nu il finalizam, atunci asa sa fie. Dar nu vom merge pe aceasta cale", a afirmat Obama. Presedintele american a inchis telefonul si si-a exprimat frustrarea, iar unii dintre consilierii sai au declarat ca nu l-au mai vazut niciodata atit de suparat. Anuntul facut vineri, privind semnarea noului tratat START in aprilie, la Praga, a finalizat un proces de negocieri indelungat si dificil, la care Obama nu s-a asteptat atunci cind l-a initiat. Negocierile au depasit cu multe luni termenul-limita convenit de cele doua parti si s-au desfasurat in mai multe orase, inclusiv la Londra, Moscova, Geneva, Singapore, Copenhaga sau Washington. Citind oficiali americani si surse ruse, New York Times a punctat principalele puncte ale procesului de negocieri marcat de zece runde de negocieri la Geneva si discutii personale intre Obama si Medvedev, care s-au intilnit sau au vorbit la telefon de 14 ori, pentru a clarifica subiecte in disputa.


Romania poate fi oricind atacata de Iran


Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a acuzat Iranul ca isi ascunde intentiile reale in legatura cu programul sau nuclear, ce reprezinta o amenintare pentru Europa, si a avertizat ca tari precum Romania, Bulgaria, Grecia si Turcia pot fi lovite de rachete ale republicii islamice. Secretarul general al NATO a acuzat Teheranul ca se joaca "de-a v-ati ascunselea cu comunitatea internationala" si ca a respins toate ofertele de cooperare formulate de Statele Unite, europeni si nu numai. In prezent, Iranul dispune de rachete care pot atinge tari membre NATO precum Grecia, Turcia, Romania si Bulgaria, dar lansarea unei rachete in spatiu, facuta de curind de republica islamica, reprezinta o etapa cheie in dezvoltarea rachetelor intercontinentale, ce ar ameninta intreg continentul european si Rusia.

Presedintele rus, Dimitrie Medvedev a sugerat simbata ca tara sa ar putea sustine eventuale sanctiuni impotriva Iranului. "Suntem convinsi ca drumul sanctiunilor nu este cel optim. In acelasi timp, nu putem exclude posibilitatea ca evenimentele sa ia aceasta directie", a declarat presedintele rus intr-un mesaj adresat liderilor Ligii Arabe, reuniti in Libia. Presedintele american Barack Obama incearca sa obtina sustinerea Moscovei pentru a impune noile sanctiuni Iranului, pe care occidentalii il suspecteaza ca incearca sa obtina arme nucleare sub acoperirea programului de cercetare civila. ONU nu poate impune aceste sanctiuni daca Moscova se opune, deoarece Rusia detine drept de veto in Consiliul de Securitate. In ultimele sase luni, Rusia pare din ce in ce mai iritata de Iran, dupa ce a sustinut regimul ani la rind. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat deja cinci rezolutii, dintre care trei insotite de sanctiuni, pentru a cere Iranului sa renunte la activitatile nucleare, in special la imbogatirea uraniului. Teheranul, care sustine ca programul sau este pasnic, le-a ignorat pe toate.

Inspectorii internationali si serviciile occidentale de informatii banuiesc ca Iranul se pregateste sa construiasca noi reactoare nucleare, sfidind solicitarile ONU la sase luni dupa dezvaluirea existentei unei capacitati secrete de imbogatire a uraniului. Intr-un interviu acordat agentiei ISNA, Ali Akbar Salehi, directorul Organizatiei iraniene pentru energie atomica, a afirmat ca presedintele Mahmoud Ahmadinejad a ordonat inceperea constructiei a doua noi centrale, care "vor fi construite in interiorul muntilor".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.