Internațional

Americanii si rusii bat palma pe un nou tratat de dezarmare nucleara

Ziarul de Vrancea
27 mar 2010 499 vizualizări
Noul tratat START limiteaza numarul rachetelor si a focoaselor nucleare, fara sa faca vreo referire la sistemul de aparare antiracheta

încheierea unui nou tratat de dezarmare nucleara intre Rusia si Statele Unite amelioreaza relatiile strategice intre cele doua tari, se arata intr-un comunicat al Kremlinului. "Presedintii (american, Barack Obama, si rus, Dmitri Medvedev) au cazut de acord asupra faptului ca noul tratat amelioreaza nivelul cooperarii ruso-americane in (domeniul) dezvoltarii de noi legaturi strategice" intre cele doua mari puteri nucleare, potrivit comunicatului. Obama si Medvedev au avut o conversatie telefonica, vineri, inaintea anuntarii noului acord, care va fi semnat la Praga, la 8 aprilie.Casa Alba a prezentat vineri principalele puncte ale noului tratat ruso-american:

n Reducerea cu 74% a numarului de focoase nucleare detinute de cele doua tari (comparativ cu limita stabilita prin tratatul START I din 1991) la 1.550.

n Limitarea la 800 a numarului de vectori (rachete intercontinentale, la bordul submarinelor si al bombardierelor) in uz sau nu de fiecare dintre cele doua tari.

n Scutul antiracheta nu este mentionat. Potrivit Washingtonului, textul nu prevede nici o constringere pentru efectuarea de teste, dezvoltarea sau instalarea de sisteme de aparare antiracheta de catre Statele Unite, in curs sau programate. Noul tratat nu impiedica nici proiectele americane in materie de atacuri conventionale cu raza lunga.

n Nout tratat prevede verificari la fata locului ale instalatiilor nucleare, schimburilor de date, cit si a instiintarilor reciproce despre armamentul ofensiv si complexele nucleare.

n Tratatul are o durata de aplicare de zece ani incepind de la data intrarii sale in vigoare si va putea fi reinnoit pentru o durata maxima de cinci ani. O clauza prevede ca fiecare parte sa se poarta retrage.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.