Internațional

Scandalul pedofiliei in Biserica Catolica: iertare de la viitorul Papa Benedict al XVI-lea

Ziarul de Vrancea
25 mar 2010 1760 vizualizări
In 1996, cardinalul Joseph Ratzinger nu a luat nici o masura cind a aflat ca un preot a molestat 200 de copii

Noi acuze de pedofilie la Vatican: Papa Benedict al XVI-lea este acuzat ca nu a luat masuri impotriva unui preot american care a molestat pina la 200 de copii, desi stia cazul acestuia. Dezvaluirile au fost facute de cotidianul The New York Times, care a intrat in posesia unei corespondente intre preotul acuzat, Lawrence C. Murphy, care lucra la o scoala pentru copii surzi din Wisconsin, si pe atunci cardinalul Joseph Ratzinger, astazi Papa Benedict al XVI-lea.

Schimbul de scrisori a avut loc in 1996, cind Ratzinger a fost informat cu privire la acuzatiile ce erau aduse impotriva reverendului. Cel care i-a scris prima oara a fost arhiepiscopul american de Milwaukee, Rembert G. Weakland. Opt luni mai tirziu, cardinalul Tarcisio Bertone, astazi Secretarul de Stat al Vaticanului, i-a insarcinat pe episcopii de Wisconsin sa inceapa un proces secret, care sa duca la retragerea preotului Lawrence C. Murphy.

Dar cardinalul Bertone a oprit procesul, dupa ce parintele Lawrence C. Murphy i-a scris personal cardinalului Ratzinger, spunindu-i ca nu ar trebui sa fie judecat, pentru ca s-a cait deja, ca are o stare de sanatate precara si ca acest caz depaseste statutul bisericii. "Vreau doar sa traiesc momentul in care am renuntat cu demnitate la preotie. Cer ajutorul dumneavoastra in aceasta problema", i-a scris actualului Papa parintele Murphy.

Documentele nu contin nici un raspuns din partea cardinalului Ratzinger, iar parintele Murphy a murit doi ani mai tirziu, tot ca preot.


"Rusine si remuscare"


The New York Times a obtinut documentele, pe care biserica s-a luptat sa le tina secrete, de la Jeff Anderson si Mike Finnegan, avocatii a cinci barbati care au dat in judecata Arhiepiscopia de Milwaukee. Documentele includ scrisori intre episcopi si Vatican, declaratii ale victimelor, note scrise de mina ale unui expert in tulburari sexuale care l-a intervievat pe preotul Murphy si stenogramele unei reuniuni finale asupra cazului, la Vatican. Toate arata ca preotul Murphy nu numai ca nu a fost judecat niciodata sau sanctionat de sistemul de justitie al bisericii, dar politia si procurorii au ignorat acuzele aduse de victime. Trei arhiepiscopi succesivi de Wisconsin au fost informati ca parintele Murphy abuza sexual copii, dupa cum o arata documentele, dar acesta nu a fost niciodata raportat autoritatilor civile sau penale.

Dezvaluirile vin la mai putin de o saptamina de cind Papa Benedict al XVI-lea a prezentat scuzele Vaticanului in fata victimelor abuzurilor sexuale comise de clericii irlandezi, afirmind ca a resimtit "rusine si remuscare". "Ati suferit cumplit si imi pare sincer rau", afirma Papa, intr-o scrisoare fara precedent adresata persoanelor care au suferit abuzuri sexuale in Irlanda.

Papa Benedict, confruntat cu un scandal tot mai mare in urma amplificarii acuzatiilor de abuzuri asupra copiilor comise de preotii romano-catolici, isi exprimase in urma cu o saptamina speranta ca aceasta scrisoare va "ajuta cainta, vindecarea si renasterea". Scandalul pedofiliei s-a extins sensibil in ultimele saptamini, ajungind sa afecteze tari precum Germania, Austria si Olanda.


Vaticanul explica: preotul Murphy era prea batrin


Vaticanul a aparat reactia lui Joseph Ratzinger, viitorul Papa Benedict al XVI-lea, acuzat de New York Times ca a ascuns in trecut abuzurile comise de un preot american pedofil, afirmind ca aceasta a fost informat foarte tardiv, cind preotul era batrin si bolnav. Potrivit raspunsului purtatorului de cuvint al Vaticanului, parintele Federico Lombardi, Congregatia a fost sesizata "pentru prima data" la sfirsitul anilor \'90, la aproape doua decenii de la dezvaluirea abuzurilor respective. Parintele Lombardi aminteste ca autoritatile civile americane l-au anchetat pe parintele Murphy in anii \'70, in urma acuzatiilor victimelor, dar aceste anchete au fost abandonate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.